Beleggers weigeren bod KPN

De aandeelhouders van iBasis, waarin KPN een meerderheidsbelang heeft, slaan het bod af dat het telecombedrijf afgelopen maand heeft uitgebracht op de resterende aandelen.

Drie aandeelhouders, samen goed voor 11 procent van iBasis, maakten gisteren bekend dat ze de oproep van de iBasis-directie volgen. Die noemt het bod van 1,55 dollar per aandeel „foutief en misleidend voor de aandeelhouders” en stapt naar de Amerikaanse rechter omdat KPN frauduleus gehandeld zou hebben.

IBasis verzorgt zakelijk belverkeer en verkoopt internationale belminuten. In 2007 ging het samen met KPN’s eigen internationale tak, toen KPN een meerderheidsaandeel in iBasis nam van 56 procent. KPN wil nu ook de overige 44 procent van het Amerikaanse bedrijf kopen om iBasis in zijn geheel te kunnen integreren.

iBasis vindt dat KPN heeft gesjoemeld door de waarde van de aandelen naar beneden te praten om zo de resterende 44 procent goedkoper over te kunnen nemen. Uit de laatste kwartaalrapportage van KPN bleek dat de omzet van iBasis met 33 procent was gedaald. Volgens iBasis beschikte KPN ook al over recentere cijfers die een optimistischer beeld lieten zien.

Daarnaast beklaagt iBasis zich erover dat het grote kortingen moet geven aan de eigen KPN-netwerken, zoals KPN Mobile, Base (België) en E-PLus (Duitsland). Daardoor zouden de marges van iBasis in gevaar komen.

KPN wilde aanvankelijk geen commentaar geven op de beschuldigingen en de aangekondigde rechtszaak. Gistermiddag, na het sluiten van de beurs, kwam het telecombedrijf toch met een officiële reactie naar buiten, kort voordat de andere aandeelhouders hun afwijzing bekendgemaakt hadden.

KPN zegt overtuigd te zijn dat het een goed bod is „en dat iBasis veel beter tot ontplooiing zal komen als onderdeel van KPN dan als een aparte beursgenoteerde onderneming.” Het telecombedrijf „werpt verre van zich” dat het de rest van iBasis op oneigenlijke wijze probeert te verwerven.