Amerikanen zoeken lessen uit Vietnam voor Afghanistan

In de Verenigde Staten vragen sommigen zich af of de aanwezigheid in Afghanistan te vergelijken is met de oorlog in Vietnam. Die eindigde in een Amerikaanse nederlaag.

Als de Verenigde Staten een oorlog voeren, duikt vroeg of laat de vraag op of het land niet verstrikt raakt in een ‘nieuw Vietnam’.

Politici en beleidsmakers zijn doorgaans allergisch voor vergelijkingen tussen de conflicten van hun tijd en de Vietnamoorlog, waarbij de Amerikanen 58.000 mensen verloren alvorens ze in 1975 de aftocht bliezen. Maar Richard Holbrooke, president Obama’s gezant voor Afghanistan en Pakistan, gaat de beladen vergelijking niet uit de weg.

Vorige week, blijkt nu, belde Holbrooke vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn landgenoot Stanley Karnow op, auteur van het gezaghebbende boek Vietnam: A History (1983). Welke lessen uit Vietnam zouden nu toepasbaar zijn in de strijd tegen de Talibaan? Holbrooke gaf de hoorn op zeker moment door aan de bevelhebber van de NAVO-troepen in Afghanistan, generaal Stanley McCrystal.

Holbrooke bevestigde dit voorval onlangs bij een bezoek aan de NAVO in Brussel. Over het gesprek wilde hij alleen zeggen dat het ging over een vergelijking tussen de twee situaties en wat te doen.

Karnow en Holbrooke kennen elkaar uit Vietnam, waar de eerste oorlogscorrespondent was en de tweede jong diplomaat. Door persbureau AP gevraagd wat de Amerikanen van Vietnam geleerd hebben, zegt Karnow: „Dat we er om te beginnen niet hadden moeten zijn. Obama, en iedereen, lijkt te geloven dat we in Afghanistan moeten zijn, maar ik niet. Nu lijkt het ondenkbaar dat de VS kunnen verliezen (in Afghanistan), maar dat dachten deskundigen in 1967 ook over Vietnam. Misschien komt er geen duidelijke uitkomst en duurt de oorlog totdat het Amerikaanse publiek er genoeg van heeft.”

David Kilcullen, een Amerikaanse militair deskundige op het gebied van opstandige bewegingen, vergeleek onlangs de Afghaanse president Karzai met de Zuid-Vietnamese president Ngo Dinh Diem, op wie Washington zijn kaarten had gezet tot hij machteloos bleek en omkwam bij een coup.

Gisteren zei Kilcullen dat de Amerikanen in Afghanistan nog twee jaar van zware gevechten voor de boeg hebben. Dan moeten ze ofwel een sterk Afghaans leger op poten hebben gezet, ofwel erkennen dat ze verloren hebben en de aftocht blazen. Kilcullen treedt binnenkort aan als adviseur van generaal McCrystal. (AP)