7,5 miljoen voor onderzoek naar prostaatkanker

Drie Nederlandse universitaire ziekenhuizen ontvangen samen een subsidie van 7,5 miljoen euro voor onderzoek naar prostaatkanker. Dat meldden de betrokken ziekenhuizen. Het geld is afkomstig van het Eindhovense Center for Translational Molecular Medicine (CTMM), dat naar manieren zoekt om ernstige ziektes beter te behandelen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Ook het UMC Groningen en het UMC St Radboud in Nijmegen zijn erbij betrokken.

Het onderzoek concentreert zich op het vinden van kenmerkende symptomen die een betere diagnose mogelijk maken en bovendien de agressiviteit van de ziekte beter voorspellen. Volgens de onderzoekers is er een „sterke klinische behoefte” aan het vinden van dergelijke „biomarkers”.

Ook willen de wetenschappers een methode ontwikkelen die uitzaaiingen van prostaatkanker nauwkeuriger zichtbaar maakt en resultaten van de behandeling sneller weergeeft.

Het onderzoek begint eind dit jaar en duurt vijf jaar. Prostaatkanker is in Nederland bij mannen de meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks wordt de ziekte bij negenduizend Nederlandse mannen vastgesteld. (ANP)