Woensdag is de somberste dag

Rotterdam, 6 aug. - Popliedjes zijn van de jaren zestig tot de jaren negentig steeds somberder geworden; blogs worden juist de afgelopen vier jaar steeds opgewekter. Dat schrijven Amerikaanse psychologen in het Journal of Happiness Studies (17 juli online). Ze hebben een `hedonometer` uitgevonden: een methode om vast te stellen hoe gelukkig of ongelukkig auteurs van grote tekstbestanden zich voelen toen ze die teksten schreven. Daarvoor gebruiken ze een lijst van ruim duizend woorden uit de Engelse taal, waarvan bekend is in hoeverre die volgens mensen gemiddeld samenhangen met positief gevoel (zoals paradijs, liefde, luxe) of met negatief gevoel (trauma, verkrachting, zelfmoord). Ze tellen hoe vaak woorden uit die lijst in de tekstbestanden voorkomen, en berekenen de gemiddelde gevoelswaarde van die woorden. Luther Vandross heeft in zijn songteksten een hogere gevoelswaarde dan de groep Slayer. Zondag is de opgewektste dag van de week, woensdag de somberste. Vanaf donderdag wordt het beter.