'Wij denken dat de timing goed is'

Delta Lloyd kondigt middenin de crisis een beursgang aan. De verzekeraar wil zo onder meer makkelijker toegang krijgen tot de kapitaalmarkt.

Niek Hoek NW Hoek Niek Hoek voorzitter Raad van Bestuur Delta Lloyd FOTO: Delta Lloyd 2008 Delta Lloyd

Terwijl menig bank en verzekeraar nog forse verliezen noteert in het tweede kwartaal, kondigt de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd Groep vandaag een beursgang aan.

Delta Lloyd, nu voor 100 procent eigendom van de Britse verzekeringsgigant Aviva, boekte in het tweede kwartaal een winst van 379 miljoen euro voor belasting, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Bestuursvoorzitter Niek Hoek: „Daarmee tonen we de kracht van de groep aan. Daarbij is ook ons eigen vermogen fors toegenomen, tot 4 miljard euro. Dat is een stijging van 21 procent ten opzichte van vorig jaar.”

Een beursgang midden in een crisis. Waarom maakt u die nu bekend?

„We zijn de crisis goed doorgekomen zonder overheidshulp en we zijn enthousiast over de mogelijkheid van een beursgang. Het is iets wat al eerder in de geschiedenis van Delta Lloyd heeft gespeeld, en nu is het moment daar. We kunnen na de beursgang de strategie zelf gaan bepalen en onze positie versterken.”

Wanneer gaat de beursgang echt plaatsvinden?

„Daar kunnen we niks over zeggen vanwege de regels, maar het zal geen jaren duren. Aviva wil op niet al te lange termijn een minderheidsbelang in Delta Lloyd plaatsen op de Amsterdamse Euronext. Wij zeiden in maart al dat het dieptepunt van de crisis op de financiële markten voorbij was. Dat hebben we goed ingeschat. Misschien komt er nog een terugval, maar we zijn positief.”

U noemt ook de verwachte consolidatieslag in Nederland en België als argument voor een beursgang. Heeft u al overnames op het oog?

„Niet direct, maar we verwachten wel dat er geconsolideerd zal worden. Er zijn nu zes grote spelers, dat worden er minder. Door naar de beurs te gaan, krijgen we toegang tot de kapitaalmarkt om geld op te halen voor dergelijke overnames.”

Heeft u nu ook geld nodig?

„Nee, we staan er gezond voor en hebben nu geen geld nodig. Het is echt met het oog op consolidatie later dat een beursgang nuttig is.”

Oud-ING-topman Cees Maas zei onlangs dat een beursnotering niet goed is voor financiële instellingen. Aandeelhouders denken teveel aan kortetermijnwinst in plaats van aan continuïteit van een bedrijf.

„Daar heeft Maas zeker deels gelijk in gehad. De afgelopen jaren heeft het kortetermijnbelang gedomineerd. Maar aandeelhouders hebben daar ook zwaar voor moeten bloeden. Wij denken dat de timing van de beursgang goed is, omdat aandeelhouders weer behoefte hebben aan een degelijke en solide belegging. Delta Lloyd is al 200 jaar oud, en wij houden rekening met alle stakeholders, dus ook personeel en klanten.”

Wat betekent de beursgang voor het personeel. Krijgen zij opties?

„We letten op al onze stakeholders, dus ook op het personeel.”

Door een beursgang wordt uw bedrijf ook kwetsbaarder voor overnames. Houdt u daar rekening mee?

„We kijken er wel naar, maar ook wat dat betreft is de wereld veranderd. Grote overnames zullen niet meer zo snel gebeuren.”