Wat is de 'beschermende atmosfeer' bij verpakt eten?

Een maaltijdsalade, een bakje kipfilet of een afbakstokbrood, allemaal zijn ze „verpakt onder beschermende atmosfeer”. Marguerite Krajenbrink uit Deil vraagt zich af wat dat eigenlijk betekent?

Het Voedingscentrum meldt op zijn website dat in die verpakkingen dezelfde gassen zitten die ook in de lucht voorkomen, maar in andere verhoudingen. Zo blijven producten langer houdbaar. Het verschilt per productsoort wat de juiste verhouding is.

David Stolk van Linde Gas Benelux legt uit hoe het werkt. Zijn bedrijf is leverancier van de lucht. „Als je gewoon iets in een bakje stopt zou de lucht in dat bakje bestaan uit 20,9 procent zuurstof, 78,1 procent stikstof, 0, 93 procent argon, 0,03 procent kooldioxide en nog wat restgassen.” Dat is geen eng mengsel, maar gewoon de lucht die wij inademen. In de verpakkingen met beschermende atmosfeer zit die lucht ook, maar dan in een andere samenstelling.

„Afbakbrood bijvoorbeeld wordt verpakt met 80 procent kooldioxide en 20 procent stikstof”, legt Stolk uit Waarom? „Brood bevat schimmels. Daar moet geen zuurstof bijkomen want dan is het brood zo groen.” Bij rood vlees is het weer anders. In de biefstukbakjes zit 70 procent zuurstof en 30 procent stikstof. „Door de zuurstof blijft het vlees rood, door de stikstof blijft het vlees goed.”

Hoe vervang je de ene lucht door de andere lucht? Stolk: „De broden gaan de verpakkingsmachine in en dan worden ze vacuüm gezogen. Alle gewone lucht wordt eruit gehaald. Dan gaat de gaskraan aan en wordt de lucht met de andere samenstelling erin geblazen.” Pak dicht. Brood houdbaar.

De gasmengsels in de verpakkingen komen uit luchtsplitsingsfabrieken. Die filteren en wassen lucht. Daarna kan lucht van allerlei samenstellingen worden gemaakt. Voor bij de kipfilet, of de chips. Want ook die worden onder beschermende atmosfeer verpakt.

Ongezond is het niet. Er gelden strenge Europese veiligheidsregels. „Bovendien verdwijnt de lucht als je de verpakking opent”, zegt Stolk. „En er wordt niets toegevoegd wat je niet de hele dag al inademt.”

Judith Spiegel