VS doen onderzoek naar bonussen bank

De Amerikaanse overheid heeft een onderzoek geopend naar miljardenbonussen bij Goldman Sachs. Dat heeft de bank gisteren bekendgemaakt.

De bank reserveerde onlangs 11,4 miljard dollar (7,9 miljard euro) voor bonussen nadat de hoogste kwartaalwinst in het 140-jarige bestaan was geboekt. Vorig jaar ontvingen bijna duizend medewerkers een bonus van meer dan 1 miljoen dollar; 212 mensen ontvingen meer dan 3 miljoen dollar.

Vandaag werd bekend dat handelaren van Goldman Sachs in het tweede kwartaal op 46 dagen 100 miljoen dollar of meer per dag hadden verdiend voor hun bank.

In Frankrijk startten gedupeerde beleggers een actie om BNP Paribas te dwingen 1 miljard euro in de staatskas te storten. Dat is het bedrag dat de bank reserveerde voor bonussen. De bond van kleine beleggers, SOS Petits Porteurs, vindt het miljard niet te rechtvaardigen, omdat BNP Paribas sinds vorig jaar 5,1 miljard steun van de Franse staat kreeg. De Franse premier wil morgen een gesprek met topbestuurders van de grootste banken.

De afgelopen weken keert de publieke opinie in diverse landen zich tegen banken die weer miljarden winst maken en deze deels gebruiken om hun beurshandelaren te belonen . In de VS trok president Obama de veranderingsgezindheid op Wall Street in twijfel na een rapport over bonussen bij banken die door de staat werden gered. De Zwitserse autoriteiten keren zich tegen UBS dat ondanks miljardenverlies 2 miljard Zwitserse frank (1,3 miljard euro) variabele beloning uitkeert.

Banken: pagina 11, 12