VS: Ahmadinejad toch niet 'gekozen leider'

De woordvoerder van het Witte Huis heeft gisteren gezegd dat hij onterecht stelde dat Mahmoud Ahmadinejad de „gekozen leider van Iran” is. Robert Gibbs had dit dinsdag geantwoord op de vraag of de Verenigde Staten Ahmadinejad erkennen als president.

De afgelopen weken waren er in het land aanhoudende straatprotesten van burgers die Ahmadinejad beschuldigen van stembusfraude. Maar deze week werd Ahmadinejad eerst door de Opperste Leider Khamenei en vervolgens door het parlement evengoed ingezworen voor een tweede termijn.

Westerse landen, waaronder de VS, besloten uit protest tegen de gang van zaken Ahmadinejad (53) niet te feliciteren.

„Laat me enigszins corrigeren wat ik gisteren zei”, aldus Gibbs gisteren aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One. „Ik stelde dat Ahmadinejad de gekozen leider van Iran is. Ik zou zeggen dat het niet aan mij is om dit oordeel te vellen. Hij is beëdigd. Dat is een feit. Of de verkiezingen eerlijk waren, daar heeft de Iraanse bevolking duidelijk nog twijfels over, en we laten het aan hen om daar over te beslissen.” (AP)

Reportages, achtergronden en analyses via: nrc.nl/iran