Vrolijke kant van beerput op film

Een Engelse stem zegt dat in Amsterdam „alles uit de hand loopt”. Op het scherm een vader met kinderbakfiets. Het is een shot uit een internetfilmpje waarin de stad speels wordt verdedigd tegen aantijgingen over drugs en prostitutie.

Het filmpje – een reactie op een item van de Amerikaanse tv-zender Fox – is een hit. The Truth About Amsterdam is op YouTube een kwart miljoen keer bekeken en wordt besproken op tal van politieke websites en blogs in met name de VS. „Inmiddels lopen er veel verschillende discussies, van het Nederlandse drugsbeleid tot de opvoeding van kinderen”, zegt Elian Wils, van het bedrijf dat het filmpje maakte.

In een talkshow op de conservatieve zender Fox opende Bill O’Reilly in december de aanval op Amsterdam. Volgens hem is Amsterdam in de greep van de georganiseerde criminaliteit die alle coffeeshops en bordelen in handen zou hebben. Een van zijn gasten noemde de stad een „beerput van corruptie, misdaad en anarchie”. Zo wordt het ook in de VS, als „ultralinks” zijn zin krijgt.

Elian zag de mogelijkheid om de uitspraken te verbinden met vrolijke beelden uit Amsterdam, van mensen in een bootje, op een terras, met een tennisbal op de Dam. „We hebben die beelden op straat geschoten en ook geleend van het Amsterdams toerismebureau”, vertelt Elian. Daarnaast vermeldt het filmpje ook enkele statistieken die in het voordeel zijn van Nederland. Aantal moorden per 100.000 inwoners? In de VS 5,6 per jaar, in Nederland 1,2.

In zijn programma reageerde O’Reilly onlangs op het filmpje en raakte zo in het nauw door dergelijke cijfers dat hij uitriep: „Het kan me geen bal schelen hoe het in Nederland zit.” Hij betwistte de statistieken – want Nederland is „een klein landje” – wat weer leidde tot hoon op talloze sites.

De filmpjes zijn te zien via nrc.nl/binnenland