Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De massale sterfte van bijenvolken dreigt steeds grotere gevolgen te hebben, ook voor de tuinbouw. Mogelijke oorzaak is het gebruik van nieuwe soorten insecticiden. Een imker, een natuurbeschermer en een wetenschapper proberen via een petitie de interesse van Den Haag te wekken om het onderwerp op de agenda te zetten.Ned.1, 18.15-18.40u.

praatprogramma

On Air. In een lounge op Schiphol praat Harm Edens vanavond met acteur Tygo Gernandt die net terug is van filmopnamen in Argentinië en met bioloog Merlijn van Weerd die op de Filippijnen meewerkte aan een project om een bijna uitgestorven krokodillensoort te redden. Ned.3, 19.30-20.24u.

sport

NOS Sportjournaal. Onder meer aandacht voor een persconferentie van de onlangs van dopinggebruik beschuldigde schaatsster Claudia Pechstein. Ned.1, 18.42-18.52u en 22.30-22.46u.

informatief

Noorderlicht nieuws. Wetenschapsprogramma, met vanavond onder meer als gast Leo Kouwenhoven, hoogleraar quantumfysica, die uitlegt hoe je met atomen kunt knutselen, hoe er in de wereld van de quantummechanica andere wetten gelden en wat daar in de toekomst mee gedaan zou kunnen worden.Ned.3, 20.30-21.05u.

Rick Steins Far Eastern odyssey. De culinaire reis van kok Stein door het Verre Oosten gaat verder in de Maleisische stad Penang, waar viskoppencurry een populair gerecht blijkt. Vervolgens komt Steins voorliefde voor visgerechten hem ook in Sri Lanka goed van pas. BBC2, 21.00-22.00u.

The real world of Peter Gabriel. Over de idealistische zakencarrière van de voormalige zanger van de symfonische rockgroep Genesis. Twintig jaar geleden richtte de popster Real World Records op, een platenlabel dat tot doel heeft om niet-westerse muzikanten gelijke commerciële kansen te geven. Arte, 23.20-0.15u.

documentaire

In de schaduw van het kruis: De slag om Jeruzalem. Laatste van elf delen over motorreis van Jan Leyten in het spoor van de kruisvaarders, van Bouillon naar Jeruzalem. Hij praat onder meer met inwoners van Bethlehem over de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en bezoekt de Tempelberg en de Via Dolorosa.Canvas, 21.20-22.00u.

Holland Doc: de kleine oorlog van boer Kok. De grasmat waar zijn koeien op grazen is al 35 jaar oud, er groeien allerlei kruiden. Hij gebruikt geen kunstmest en geeft zijn vee geen krachtvoer. De mest van zijn koeien bevat dan ook slechts 30 procent van de ammoniak in de koemest van zijn niet-biologisch boerende collega’s. Kok weigert zijn grasmat op te offeren aan de mestwet die voorschrijven dat hij zijn drijfmest in de grond moet injecteren. Documentaire van Huib Schoonhoven, Karen Kuiper en Kees Vlaanderen, die de strijd van Kok en de autoriteiten sinds 1995 hebben gevolgd.Ned.2, 22.40-23.50u.

amusement

Andermans veren: gek. Hoogtepunten uit cabaretopnames. Vanavond onder meer Freek de Jonge als dorpsgek, Rowan Atkinson als interviewer met een tic, Hans Teeuwen met een dwangneurose en Sinterklaas met een depressie. Ned.2, 21.25-22.00u.

cultuur

Au clair de la lune: Giselle. Ballet in twee actes uit 1841 van Adolphe Adam (muziek) en Jean Coralli met Jules Perrot (choreografie) in een enscenering van Patrice Bart en Eugène Polyakov uit 1991. Uitgevoerd door het Orchestre de l’Opéra national de Paris olv Paul Connelly en het gelijknamige Corps de Ballet, met solisten Laëtitia Pujol (Giselle), Nicolas Le Riche (Albrecht), Marie-Agnès Gillot (Myrtha) en Wilfried Romoli (Hilarion). TV5, 23.24-1.16u.

Live from Abbey Road. Serie gefilmde optredens in de beroemde Londense studio. Vanavond o.a. Stereophonics en Joan Armatrading. Canvas, 23.50-0.40u.

radio

De wissel: Woodstock. Eerste van drie programma’s waarin de veertigste verjaardag van het beroemde popfestival Woodstock wordt gevierd. Vanavond aandacht voor een aantal zangers en zangeressen die er destijds optraden. Met o.a. Janis Joplin, Joan Baez, Joe Cocker en Richie Havens.Radio 6, 0.02-1.59u.