'Verbied rijdend instellen tomtom'

Rijdend het navigatiesysteem instellen moet strafbaar worden. Dat vindt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Het instellen van navigatieapparatuur zoals tomtom zou de veiligheid in gevaar brengen.

Frans Zuiderhoek van het KLPD: „We komen vaak onverklaarbare situaties tegen: goed weer, goed zicht, rustig verkeer en dan toch een ongeluk.” Volgens Zuiderhoek zijn systemen zo in te stellen, dat ze tijdens het rijden niet kunnen worden bediend. „Maar de gebruiksaanwijzing blijft vaak in het cellofaan zitten.”

Anders dan bij rijdend mobiel bellen, dat strafbaar is, kunnen verkeersagenten niet ingrijpen als ze zien dat iemand zijn navigatiesysteem instelt. „We missen het oude artikel 13 van de Wegenverkeerswet.” Dit artikel verplichtte autorijders alles te doen om hun auto goed te besturen. Het werd in 1991 uit de wet gehaald onder het motto ‘geef je verstand voorrang’. Zuiderhoek vindt dat weggebruikers dit vertrouwen van de overheid beschamen en pleit voor herinvoering.

Een ander probleem dat het KLPD met navigatiesystemen ziet, zijn de commando’s die de systemen geven. Die leveren vaak verkeersovertredingen op. Bijvoorbeeld: ‘blijf op de linker rijbaan’. Zuiderhoek: „Bedoeld wordt, neem de afslag niet. Maar als je het letterlijk opvolgt, blijf je op de linkerrijbaan rijden en dat is een verkeersovertreding.”

Rijden met navigatiesystemen maakt sinds 2008 onderdeel uit van het rij-examen.

Het KLPD is ook bezorgd over andere afleidende bezigheden in de auto, zoals het lezen van de krant of het draaien van een sjekkie. Ook toepassingen van mobiele telefoons en navigatiesystemen, zoals tv kijken en internetten, baren het KLPD zorgen. Zuiderhoek: „Vooral mannen denken dat ze kunnen multitasken en die kunnen dat vaak juist niet.”

Een woordvoerder van TomTom zegt dat het bedrijf permanent werkt aan de verbetering van zijn systemen en wijst erop dat de laatste modellen ook spraakgestuurd werken.