vandaag

In het nieuws:

Op de Dam in Amsterdam worden de slachtoffers herdacht van de atoombommen die op 6 en 9 augustus 1945 door de VS op Hiroshima en Nagasaki werden geworpen.

De rechtbank in Den Haag behandelt de zaak tegen de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Hij is aangeklaagd door de organisatie van de Gay Pride 2007. Destijds weigerde de burgemeester om een evenementenvergunning te verlenen aan Stichting Gay Business Amsterdam (GBA) voor het organiseren van activiteiten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton bezoekt Zuid-Afrika. Ze praat met president Zuma over de crisis in buurland Zimbabwe en de strijd tegen AIDS en HIV. Het bezoek is onderdeel van Clintons reis door zeven Afrikaanse landen.

In Amsterdam wordt het Openlucht Filmfestival Pluk De Nacht geopend. De openingsfilm Autumn Ball is van regisseur Veiko Õunpuu uit Estland.

De Russische premier Vladimir Poetin brengt een bezoek aan Turkije. Daar zal hij onder andere zijn ambtsgenoot, de Turkse premier Tayyip Erdogan, ontmoeten.

In Gladbeck, Duitsland begint het wereldkampioenschap stratego. De regerend wereldkampioen is de Nederlander Pim Niemeijer.

Het is de slotdag van de 74ste Sneekweek. In feesttent ‘It Foarûnder’ worden de prijzen uitgereikt.