Skifoto's prinselijk paar nog te zien op website

De vakantiefoto’s van prins Willem-Alexander en prinses Máxima en hun dochters uit Argentinië blijven zichtbaar, ondanks bezwaren van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Op nujij.nl, een zustersite van nu.nl, wordt nog altijd verwezen naar een website waarop skifoto’s van het prinselijk paar staan.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft een kort geding aangespannen tegen het Amerikaanse persbureau AP dat de foto’s vorige week verspreidde. Ook Nederlandse media die de foto’s plaatsten zijn aangeschreven - de RVD wil dat ze ze niet meer publiceren.

Naar aanleiding van die brief is vorige week een thumbnail, een klein fotootje dat naar de foto’s verwijst, verwijderd van nujij.nl. De site waarop gebruikers zelf berichten kunnen achterlaten (posts), wordt alleen achteraf gemodereerd. Een gebruiker kan opnieuw een bericht plaatsen met een hyperlink naar de bewuste foto’s. De foto’s uit Argentinië zijn ook op andere sites te zien.

De Rijksvoorlichtingsdienst baseert zich op de mediacode, die inhoudt dat alleen foto’s worden gepubliceerd van prins Willem-Alexander en Máxima wanneer ze ‘in functie’ zijn. In ruil daarvoor poseren zij met gezin tweemaal per jaar voor de pers.

De RVD zei gisteren dat het AD, Trouw, persbureau GPD en Ilse Media, eigenaar van nu.nl, binnen een etmaal hadden gereageerd – op het Amerikaanse persbureau AP na, waartegen vervolgens een kort geding is aangespannen. De aangeschreven media zouden hebben beloofd dergelijke foto’s niet meer te plaatsen.

Laurens Verhagen, hoofdredacteur van nu.nl ontkent dat de internetsite een dergelijke belofte heeft gemaakt. „Een klein fotootje, niet meer dan een thumbnail is verwijderd van nujij.nl.” Wie op het plaatje klikte, kwam op een site terecht waar de foto’s te zien zijn. „Onze jurist heeft de RVD gemeld dat het plaatje is verwijderd”, zegt Verhagen. „Dat is ook zo, maar de de hyperlink naar de skifoto’s niet.”

En dat mag, zegt advocaat Menno Heerma van Voss, gespecialiseerd in informatierecht. „Het is niet onrechtmatig om een hyperlink te plaatsen. Je kunt het vergelijken met een citaat.”

Nu.nl heeft de foto’s overigens niet op zijn nieuwssite geplaatst. „We zagen er geen nieuws in”, zegt de hoofdredacteur. Hij zegt ook dat hij niet kan beloven dat het plaatsen van foto’s van het Koninklijk Huis „nooit” gebeurt.