Schrijver Amos Kenan overleden

JERUzALEM, 6 aug. - De linkse Israëlische schrijver Amos Kenan is op 82-jarige leeftijd in Tel Aviv overleden. Kenan, in 1927 in Tel Aviv geboren, was vooral bekend als columnist, o.a. in Haaretz, maar schreef ook toneelstukken en romans en was actief als beeldend kunstenaar en filmregisseur. Kenan, die de Israelische bevolking beschouwde als nieuw en losstaand van de joodse Diaspora, gold als een van de scherpste critici van de Israëlische maatschappij en was al vanaf de jaren veertig actief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe Hebreeuwse cultuur. Hij deed verschillende pogingen om te komen tot een bond met de Palestijnen en was ook voor de taalkundige ontwikkeling van het Hebreeuws van belang; die werd mede door zijn toedoen minder `bijbels`. Van 1954 tot 1962 woonde Kenan in Parijs. Zijn beroemdste boek, De weg naar Ein Harod, is in acht talen vertaald.