Ruzie Venezuela en Colombia over basis leger VS loopt op

De Venezolaanse president Chávez heeft gisteren ontkend dat zijn land wapens heeft geleverd aan de guerrillabeweging FARC in buurland Colombia. Vorige maand vroegen Zweden en Colombia Caracas om opheldering nadat drie raketwerpers, die het Zweedse bedrijf Saab verkocht aan het Venezolaanse leger, waren aangetroffen in een FARC-kamp.

Tijdens een persconferentie zette Chávez gisteren uiteen dat de Colombiaanse beschuldigingen neerkomen op „afpersing”. Volgens hem zijn de betreffende wapens in 1995 buitgemaakt bij een aanval op een Venezolaanse legerpost aan de grens met Colombia. Hij verweet de Colombiaanse president Uribe de kwestie met opzet op te spelen om steun te winnen voor zijn plan voor een Amerikaanse legerbasis in Colombia.

Chávez verzet zich fel tegen de komst van de basis en stelde gisteren dat de VS wel zeven verschillende bases in Colombia willen openen. Hij waarschuwde daarbij dat deze „het begin van een oorlog in Zuid-Amerika zouden kunnen zijn. We hebben het hier over de Yankees, de meest agressieve natie in de menselijke geschiedenis”.

Chávez kondigde aan bij zijn volgende bezoek aan Rusland in september „verscheidene bataljons tanks” te kopen. Ook zei hij de invoer te verbieden van tienduizend auto’s uit Colombia en op zoek te gaan naar alternatieven voor andere Colombiaanse producten die zijn land importeert.

Uribe maakt momenteel een toer door de regio om steun te winnen voor de Amerikaanse basis. Dit nadat naast bondgenoten van Chávez als Bolivia en Ecuador, ook de regionale grootmacht Brazilië, zich er vorige maand tegen de basis uitsprak. Uribe heeft tot nu toe alleen de uitgesproken steun gekregen van Peru en impliciet ook die van Uruguay en Chili, die zeggen dat de kwestie een binnenlandse aangelegenheid van Colombia is. (AP, AFP, Reuters, BBC)