Rookschade in Zonnestraal

Rotterdam, 6 aug. - Een paviljoen van het voormalige sanatorium Zonnestraal in Hilversum heeft gisteren rookschade opgelopen. In een werkruimte van een kliniek, gelegen in het Henri ter Meulenpaviljoen, trad vermoedelijk kortsluiting op in een tijdsklok. De brandweer rukte met groot materieel uit, maar het bleek afdoende de ruimte te luchten. Naast de schade aan de ruimte in de kliniek kwam ook het plafond van een aangrenzend restaurant onder het roet te zitten. Zonnestraal werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van architect Jan Duiker en geldt als een prototype van de stroming het Nieuwe Bouwen. In de jaren vijftig werd het sanatorium een ziekenhuis maar raakte daarna in verval. In 2000 werd begonnen met de restauratie. Zonnestraal onderneemt pogingen om op de Werelderfgoedlijst te komen.