Rechter gelast onderzoek naar wanbeleid ASMI

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de beschermconstructie die chipmachinefabrikant ASMI opwierp tegen activistische aandeelhouders. Dat heeft de Ondernemingskamer gisteren bepaald in de wanbeleidprocedure die aandeelhouders Hermes en Fursa aanspande tegen chipmachinefabrikant ASMI. De activistische beleggers liggen al sinds 2006 met de top van ASMI in de clinch.

ASMI riep in 2008 een stichting in het leven om te voorkomen dat aandeelhouders de top van het bedrijf zouden vervangen en het bedrijf wilden opsplitsen in twee gedeelten. Die tactische verdedigingszet werd door Hermes en Fursa aangevochten, maar daarvoor lagen de partijen ook al met elkaar in de clinch over de benoeming van Chuck del Prado – zoon van ASMI-oprichter Arthur del Prado – als nieuwe topman.

Uit de ontwikkelingen van de afgelopen drieënhalf jaar komt volgens de Ondernemingskamer het beeld naar voren „van een beursvennootschap die haar problemen op het strategische vlak steeds naar voren heeft geschoven en steeds heeft gepoogd binnen de besloten kring van de eigen functionarissen en grootaandeelhouder af te wikkelen.”

Zo’n opstelling is volgens president Huub Willems van de Ondernemingskamer „onwenselijk”. Daarnaast is de raad van commissarissen „tekort geschoten in zijn taak te bemiddelen in het conflict.” Anders, redeneert Willems, zou het conflict niet jarenlang geduurd hebben.

Er is volgens het vonnis geen ‘supercommissaris’ nodig om de raad van commissarissen van ASMI in de gaten te houden, zoals Hermes had geëist. Volgens de rechter is de raad van commissarissen van ASMI voldoende ververst met nieuwe mensen „waarvan moeten worden aangenomen dat ze zich onafhankelijk opstellen.” Aandeelhouder Hermes reageerde verheugd op het vonnis, ASMI onthield zich van commentaar.