Poolse beboet wegens kwetsen van homo

Warschau. Een 44-jarige Poolse vrouw is veroordeeld tot een boete van 15.000 zloty (3.645 euro) wegens het beledigen van een homoseksuele buurman. Ryszard Giersza (25) werd in zijn stadje met stenen en tomaten bekogeld, nadat de vrouw hem in het openbaar voor `pedal` (flikker) had uitgemaakt. ”Iedereen heeft recht op bescherming van eer en privéleven”, oordeelde de rechter, in een uitspraak die door homo-organisaties als een doorbraak wordt gezien. Het is in Polen voor het eerst dat een homoseksueel zo openlijk de strijd is aangegaan na beledigingen. De rechter verdedigde de relatief hoge boete gisteren met de opmerking dat de buurvrouw ”de straf moet voelen”. Zij moet niet alleen de schade vergoeden, maar vooral haar gedrag veranderen, aldus de rechter. De buurvrouw zegt dat ze zich niet schuldig voelt en dat ze beroep aantekent.