Of iemand boos is, kun je voelen

Mensen kunnen redelijk accuraat voelen met welke emotie een onbekende hen aanraakt, zonder dat ze diegene erbij zien of horen. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse psychologen, gepubliceerd in het tijdschrift Emotion. Mensen herkennen de basisemoties boosheid, angst, blijdschap, verdriet en walging ‘op de tast’, en ook liefde, dankbaarheid en sympathie – drie gevoelens die met samenwerking en altruïsme te maken zouden hebben. Het is het eerste directe onderzoek naar communicatie van emoties via aanraking. Deelnemers waren 248 mannen en vrouwen tussen 18 en 36 jaar oud. De psychologen lieten steeds één van hen geblinddoekt in een kamer staan. Een andere, onbekende, die binnenkwam moest die persoon zonder geluid te maken aanraken, en een op een kaartje geschreven emotie communiceren. Zo werkten de 124 duo’s achtereenvolgens alle acht emoties af, in willekeurige volgorde. Alle scores lagen tussen de 44 en 83 procent correct. (NRC)