Met deze beer verdiende hij een fortuin

De Duitser Paul Riegel verdiende 1,4 miljard met de verkoop van Gummibären.

Deze week overleed de man die Haribo grootmaakte.

De gummibeer werd in 1922 uitgevonden. Het snoepje is gebaseerd op dansende beren in het circus. Foto DPA Gummibären aus dem Fruchtgummi "Actident", aufgenommen am 25.04.2008 in der Mecklenburger Gummi Bear Factory in Boizenburg. Das neueste Produkt der Firmengruppe Mederer (Fürth) enthält Kalziumionen, die den Zahnschmelz aufbauen und so gegen Säureangriffe wappnen sollen. Es wurde zusammen mit einem Würzburger Zahnmediziner entwickelt.Von den vier Fruchtgummianlagen in Hagenow und Boizenburg laufen täglich 140 Tonnen Gummibärchen und Co. Das 1948 gegründete Familienunternehmen, eigenen Angaben zufolge heute nach Branchen-Mogul Haribo bei Fruchtgummi weltweit die Nummer zwei, beschäftigt rund 2000 Mitarbeiter an sieben Produktionsstandorten im In- und Ausland. Die Mecklenburger realisierten 2007 etwa 40 Prozent des Gesamtumsatzes der Gruppe. Foto: Jens Büttner +++(c) dpa - Report+++ DPA

De gummibeer heeft Paul Riegel niet uitgevonden, die eer was aan zijn vader Hans, maar hij stuurde het snoepje wel de hele wereld over. Maandagnacht overleed Paul Riegel in zijn huis in Bonn. Dat maakte het Duitse snoepbedrijf Haribo – Hans Riegel Bonn – gisteren bekend. Paul Riegel werd 82.

Paul Riegel stond dit jaar op plaats 522 van de rijkste miljardairs ter wereld, een lijst die wordt bijgehouden door het Amerikaanse zakenblad Forbes. Zijn oudere broer Hans Riegel junior (86) bezette plek 521. De grootaandeelhouders van het familiebedrijf beschikten allebei over een vermogen van ongeveer 1,4 miljard dollar, maar de H komt nu eenmaal voor de P in het alfabet.

Na hun vrijlating uit een krijgsgevangenenkamp na de Tweede Wereldoorlog namen de twee broers in 1946 de snoepfabriek over van hun moeder. Vader Hans Riegel was een jaar daarvoor gestorven. Hans Riegel was een gediplomeerd snoepkoker die 1920 Haribo oprichtte en twee jaar later voor het eerst Tanzbären op de markt bracht. Het snoepje had de vorm van een beertje en was gebaseerd op de dansende beren die in de jaren twintig in circussen optraden. De gummibeer was geboren. Haribo groeide en eind jaren dertig werkten er 400 mensen. Na de oorlog, toen Hans junior en Paul aantraden, waren er nog 30 over. Tijdens de oorlog zou Haribo volgens verschillende getuigen gebruik hebben gemaakt van dwangarbeiders, iets wat het bedrijf altijd heeft ontkend.

Direct na hun aantreden verdeelden Paul en Hans junior de taken. Hans deed de marketing en handel en Paul werd verantwoordelijk voor het productieproces. De werkverdeling tussen de broers zou ruim 60 jaar stand houden.

In de decennia na de oorlog groeide Haribo via overnames uit tot een internationaal snoepconglomeraat. Zo werd in 1961 snoep- en pepermuntfabrikant Bonera – „munt uit in smakelijkheid” – afkomstig uit Breda overgenomen.

Na de overnames van Lorette en Ricqles Zan kreeg Haribo in 1967 ook voet aan de grond in Frankrijk. Bij een van de fabrieken van Ricqles Zan in Uzes, in zuid-Frankrijk op 40 kilometer van Avignon zit nu een heus snoepmuseum, met veel aandacht voor de bedrijfsgeschiedenis van Haribo.

In de jaren tachtig vestigde Haribo zich ook in de Verenigde Staten. Nu is het bedrijf een snoepconglomeraat met 16 fabrieken die dagelijks 100 miljoen goudberen, zo heten de gummiberen van Haribo eigenlijk, produceren om ze vervolgens naar meer dan 100 landen te exporteren. In totaal werken er 6.000 mensen voor het bedrijf dat het Duitse blad Der Spiegel het ‘gummibeerimperium’ noemde. De omzet zou jaarlijks 1,7 miljard euro bedragen.

Paul Riegel was ook een fanatiek zeiler en badmintonner. Hij werd zelfs tweede op de Duitse kampioenschappen, net als broer Hans overigens. Hij was getrouwd en had vier kinderen. Broer Hans junior is nog altijd de hoogste baas van Haribo.