Kroonprins voorbestemd voor filmcarrière

Necrologie

Schulbergs beroemdste scenario was ‘On the Waterfront’, waarvoor hij een Oscar kreeg.

De gisteren in New York op 95-jarige leeftijd overleden scenario- en romanschrijver Budd Schulberg gaf zijn memoires de titel Moving Pictures. Memories of a Hollywood Prince. Een kroonprins was hij; als zoon van de succesvolle filmproducent B.P. Schulberg van de Paramount-studio voorbestemd voor een grote carrière in de Amerikaanse filmindustrie.

Schulberg deed al op zijn zeventiende als pr-medewerker zijn eerste stappen in de filmwereld. Zijn beroemdste scenario was On the Waterfront, voor regisseur Elia Kazan (1954), waarvoor hij een Oscar ontving. Het stakingsdrama met Marlon Brando, is vaak gezien als een impliciete verdediging van zowel Schulberg als regisseur Kazan voor hun beslissing om medewerking te verlenen aan het House Un-American Activities Committe. Dat politieke comité maakte begin jaren vijftig jacht op communistische infiltranten in Hollywood. Schulberg verscheen in 1951 voor het comité, biechtte zijn kortstondige betrokkenheid op bij de communistische partij in de jaren dertig en noemde de namen van collega’s, die hij verdacht van linkse sympathieën.

Schulberg schreef ook de klassieke Hollywoodroman What Makes Sammy Run? (1941). Dat boek gaat over een aankomend scenarioschrijver en uiteindelijk filmproducent, die alles opzij zet om de top te bereiken in de Hollywood. „Met een geweten proberen te leven, is zoiets als autorijden met de handrem erop,” zo luidt zijn motto. Van het boek werden in 1941 drie miljoen exemplaren verkocht. In Hollywood werd Schulberg als ‘nestbevuiler’ met de nek aangekeken. Acteur John Wayne liet weten de schrijver ervan wel te willen ,,afrossen.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Schulberg actief in de documentaire-eenheid van het Amerikaanse leger. Zo kwam hij in Duitsland terecht, als een van de eerste Amerikaanse filmmakers in de concentratiekampen, en was hij mede verantwoordelijk voor de aanhouding van propagandaregisseur Leni Riefenstahl. Schulberg was ook werkzaam als boksverslaggever en schreef in 1981 een biografie van Mohammed Ali.