Horloge

1248968510_1.jpgDe nieuwe patriarch van de Russisch Orthodoxe kerk, Kirill, is op bezoek in Oekraïne. Hij heeft daar aangekondigd het Oekraïense staatsburgerschap te willen aannemen en de helft van het jaar in Oekraïne te willen wonen om de belangen van zijn kerk beter te kunnen behartigen. Tenslotte wordt Oekraïne steeds ongeloviger naarmate het naar het Westen opschuift. Tegen dat ongeloof ging de patriarch gisteren dan ook de keer. Op de Russische televisie was te zien hoe hij hel en verdoemenis predikte en waarschuwde voor de westerse heidenen en het ‘walgelijke consumptiegedrag’ van het Westen.
1249031603.jpgDe Oekraïense media staan dezer dagen vol met nieuws over het bezoek van Kirill. Er is zelfs enige ophef. Niet zozeer over de dreigende uitspraken van de kerkvorst, maar wel over het peperdure horloge dat hij draagt en dat in tegenspraak is met al zijn verheven uitspraken.  1248965436.jpg

De patriarch draagt namelijk een klassiek witgouden, automatisch Bréguet-polshorloge. Prijs tussen de 28.000 en 36.000 euro, afhankelijk van waar je het koopt. Door een handige fotograaf is het vastgelegd. En het patriarchaat zit er behoorlijk mee in zijn maag, want hoe is zoiets  uit te leggen aan de vele straatarme gelovigen: de patriarch, die het Westen tijdens zijn reis zo verkettert vanwege zijn consumptiegedrag en tegelijkertijd datzelfde  gedrag vertoont.

1248965613_1.jpg