Het zijn nog geen Anky's, maar het begin is er

Deze week worden de EK dressuur voor junioren en young riders gehouden.

Voor één keer staan de jonkies in de schijnwerpers.

Een deelneemster van het Noorse team op de EK dressuur voor junioren in Ermelo. Foto Rien Zilvold ermelo ek dressuur deelneemster noors team foto rien zilvold Zilvold, Rien

„Kadima, Kadima!” Voorwaarts, voorwaarts. De toeschouwers bij de EK dressuur voor junioren en ‘young riders’ konden gisteren niet om Sigal en Leia heen. De moeder en dochter van de Israëlische deelnemer Roy First (20) stonden voorafgaand aan diens optreden uitbundig met het nationale blauw-wit te zwaaien. „Ik ben zó trots op mijn zoon”, lichtte moeder Sigal na afloop van zijn matige prestatie in de landenwedstrijd toe. „Roy is de eerste Israëliër die aan een EK dressuur deelneemt. Voor ons is hij een echte topper.”

Aan de EK dressuur voor junioren (14-18) en young riders (16-21) doen dit jaar liefst 23 landen mee. In vergelijking met Israël – First vertegenwoordigt zijn land in zijn eentje – heeft Nederland een topbezetting. Het juniorenteam telt vier amazones, bij de young riders doen drie amazones en een ruiter mee. Vorig jaar in Portugal behaalden de Nederlandse young riders de titel en wonnen de junioren zilver, achter Duitsland. Naast de twee teammedailles werden nog vijf individuele medailles in de wacht gesleept. „Een aantal dat we dit jaar minstens willen evenaren”, aldus bondscoach Tineke Bartels.

Normaliter zijn alle ogen gericht op de senioren in de paardensport. Als Anky van Grunsven voor de derde maal olympisch kampioen wordt, of Edward Gal in Engeland een wereldrecord haalt, let niemand op de prestaties van hun jongere collega’s. „Soms is dat frustrerend”, zegt Lotje Schoots, die samen met haar vriend Diederik van Silfhout tot de grootste talenten in de Nederlandse paardensport wordt gerekend. „Maar het werkt ook prikkelend: je weet wat je te doen staat om de top te bereiken. En zo nodig kun je bij de routiniers terecht voor adviezen.”

Anders dan de senioren moeten de junioren en young riders het bij hun EK doen met een handjevol bezoekers. Er hangt een lome sfeer, op het gezapige af. Na ieder optreden klinkt een beschaafd applaus. „Maar vergeleken met andere toernooien is dit EK tot in de puntjes geregeld”, verzekert Schoots. „Bij de kleinere concoursen komt vaak geen kip kijken, en het prijzengeld bedraagt een paar tientjes. Hier wordt alles voor de ruiters geregeld.”

Tijdens de EK kunnen jonge ruiters niet alleen ervaring opdoen, zegt bondscoach en voormalig prof Tineke Bartels. Ze kunnen zich ook in de kijker rijden. „Want ruiters kunnen nóg zo getalenteerd zijn, als zij niet over een goed paard beschikken is het moeilijk om een carrière op te bouwen. Wie uitblinkt op een groot toernooi, kan de interesse van sponsoren wekken. Makkelijk is het niet. Ik houd mijn pupillen voor dat zelfs Anky van Grunsven zo is begonnen.”

Veel jonge ruiters en amazones worstelen met de vraag of zij fulltime met hun sport bezig willen zijn. Young riders Schoots, Van Silfhout en Marrigje van Baalen kozen daar wel voor maar, maar hun collega Marjolein Cho Chia Yuen stelt die beslissing tot het laatste moment uit. „Na mijn vwo heb ik lang getwijfeld wat ik wilde gaan doen”, vertelt de amazone wier vader in China geboren werd. „Ik houd van leren en wil ook graag meepraten op een bepaald niveau buiten de paardensport.”

Na lang wikken en wegen koos Cho Chia Yuen voor een compromis. Vanaf september volgt zij een hbo-opleiding business en management aan een Brabants instituut dat rekening houdt met haar sportieve ambities. In de ochtenden gaat zij naar college, in de middag traint zij bij Anky van Grunsven, die haar ‘ontdekte’ bij de opnamen voor het RTL-programma Horse & Co. „Als het er op aankomt kies ik zeker voor de paardensport”, zegt de 19-jarige amazone. „Maar ik wil eerst kijken waar mijn grenzen liggen, want ik ga niet voor minder dan de eerste plek.”

Geen loze woorden, zo bleek gisteren tijdens de eerste dag van de landenwedstrijd voor young riders: samen met collega Van Silfhout hielp zij Nederland aan een eerste plek in het tussenklassement. Hun collega’s Schoots en Van Baalen mogen het karwei vandaag afmaken.

„Deze jongeren zijn heel professioneel met hun sport bezig”, oordeelde bondscoach Bartels. „Ze hebben nog een lange weg te gaan, maar er ligt een stevig fundament. Dat hebben ze inmiddels wel bewezen.”

Volg de EK in Ermelo live via www.paardensport.tv