Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Emoties op de tast

Mensen kunnen redelijk accuraat voelen met welke emotie een onbekende hen aanraakt, zonder dat ze de aanraker zien of horen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Emotion (augustus). Mensen herkennen de basisemoties boosheid, angst, blijdschap, verdriet en walging ‘op de tast’, en ook liefde, dankbaarheid en sympathie. In het onderzoek presteerden mensen (ver) boven kansniveau als hun gevraagd werd met welk van deze emoties iemand hen aanraakte.

Deze onderzoekers zijn de eersten die ooit direct het communiceren van emoties via aanraking hebben onderzocht. Deelnemers aan het onderzoek waren 248 mannen en vrouwen tussen 18 en 36 jaar oud. Steeds stond één van hen geblinddoekt in een kamer. Dan kwam de ander binnen, een onbekende. Die moest de geblinddoekte persoon zonder geluid te maken aanraken, en zo een op een kaartje geschreven emotie communiceren. De 124 duo’s werkten de acht emoties in willekeurige volgorde af. De geblinddoekte persoon moest de goede emotie benoemen of ‘geen van de acht’ zeggen. Er was dus steeds 11 procent kans om goed te raden, maar alle scores lagen tussen de 44 en 83 procent.

Het geslacht van de aanraker en de aangeraakte persoon maakte niet uit. Alle combinaties deden het even goed. Wel hing het type aanraking af van het geslacht van beide personen. Vrouwen blijken een man bijvoorbeeld vooral te duwen om woede over te brengen; mannen schudden een andere man vaker door elkaar. De intentie komt in elk geval over.