Dubai moet open kaart spelen

Dubai zit vast in een herfinancieringszandstorm. Het emiraat heeft de helft van de beoogde 20 miljard dollar binnengehaald, die onder druk staande staatsbedrijven moet helpen aan hun kortetermijnverplichtingen te voldoen. Dit is een deel van de grotere schuldenlast van 80 miljard dollar van Dubai, die vorig jaar naar buiten kwam. Maar het veel te laat opgerichte Dubai Financial Support Fund (DFSF), dat is bedoeld om de geldstromen te beheren die nodig zijn voor het herstel van het emiraat, lijkt nog lang niet in staat deze rol te vervullen.

De oprichting van het DFSF werd vorige maand bekendgemaakt, ondanks het feit dat er klaarblijkelijk nog geen bestuur was, noch een externe financiële adviseur, noch enig geld om te investeren. Het emiraat had de eerste 10 miljard van de begeerde 20 miljard dollar in februari van de centrale bank van de Verenigde Arabische Emiraten geleend – in feite van de federale autoriteiten in het rijke buurland Abu Dhabi. Maar tegen de tijd dat het DFSF werd gelanceerd, was dat geld al grotendeels verdeeld.

Wat resteert zijn vragen, zoals waar de tweede helft van de DFSF-financiering vandaan moet komen en of die genoeg zal zijn. Tot nu toe heeft Dubai weinig gedaan om de lokale en buitenlandse zorgen over de financiële gezondheid van het emiraat te verzachten. Er wordt alom gespeculeerd dat Dubai niet in staat zal zijn vóór het eind van het jaar de tweede 10 miljard dollar op te halen, zodat het emiraat zich eens te meer tot Abu Dhabi zal moeten wenden.

Er moet meer gebeuren, en ook sneller, om het visioen van Dubai als internationaal financieel knooppunt te redden. De neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid van staatsbedrijven door kredietbeoordelaars zal buitenlandse beleggers ontmoedigen. Weinigen zullen bereid zijn om geld aan het emiraat ter beschikking te stellen zonder dat duidelijk is hoe ver Dubai van een bankroet verwijderd is. De plotselinge vervanging van de gerespecteerde financiële toezichthouder van Dubai heeft de vele twijfels alleen nog maar doen toenemen.

Transparantie is een toverwoord in het emiraat, maar eerder wens dan werkelijkheid. De DFSF kan als nieuwe entiteit een nieuwe norm stellen en zorgen voor een reinigende genezing. Maar totdat beleggers weten waar het geld vandaan komt of heengaat, zijn er weinig redenen voor optimisme.

Una Galani

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Una Galani