Delta Lloyd werkt aan beursgang

Verzekeraar Delta Lloyd Groep is bezig een beursgang voor te bereiden. Het tweehonderd jaar oude concern wil een notering op de Amsterdamse Euronext. De huidige eigenaar, het Britse Aviva, zal daartoe naar verwachting een minderheid van zijn huidige aandelenbelang in Delta Lloyd Groep verkopen.

Dat maakte Delta Lloyd, dat al langer probeert zelfstandiger te worden van het Britse moederbedrijf, vanmorgen bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De verzekeraar, die ook onder de merknamen Ohra en ABN Amro verzekeringen opereert, boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 227 miljoen euro (379 miljoen voor belasting). In dezelfde periode vorig jaar was dat 151 miljoen euro. Dit is inclusief 438 miljoen euro afboekingen op de beleggingsportefeuille. Vooral de Belgische verzekeringstak droeg sterk bij aan de winst.

De eind vorig jaar aangekondigde kostenbesparingen hebben volgens Delta Lloyd hun vruchten afgeworpen. Het concern heeft onder andere een vacaturestop ingesteld en de inzet van extern personeel sterk teruggebracht. Het management ziet af van bonussen over 2008.

Bij de levensverzekeringsactiviteiten stonden de premie-inkomsten onder druk. Het premie-inkomen daalde met 29 procent tot 1,9 miljard euro. De totale premie-inkomsten van Delta Lloyd daalden met 21 procent tot 2,8 miljard euro. Het eigen vermogen van de verzekeraar steeg met 21 procent naar 4 miljard euro ten opzichte van eind 2008. Delta Lloyd beheerde 69,7 miljard euro vermogen, 1,5 miljard meer dan eind 2008.

Bankencijfers: pagina 12