Damen Shipyards bouwt voor Qatar

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards gaat zeeschepen bouwen voor de Golfstaat Qatar. In maart werd daarvoor met de gasmaatschappij Qatar Gas Transport een voorakkoord gesloten. De bedoeling is „binnen enkele maanden” een joint venture op te richten. Damen zal een breed assortiment van maritieme vaartuigen bouwen voor Nakilat, een beursgenoteerde rederij actief in het transport van vloeibaar gas (LNG of liquified natural gas) en een dochter van Qatar Gas Transport.

Een woordvoerder van Damen Shipyards bevestigt het bericht dat Nakilat vandaag naar buiten heeft gebracht.

De bouw van de schepen zal op een werf in Qatar gebeuren. Jan Wim Dekker, woordvoerder van Damen Shipyards, verwacht niet dat de werkgelegenheid in eigen land hierdoor onder druk komt. „We rekenen eerder op een positief effect.” De scheepsbouwer boekte vorig jaar een omzet van 1,5 miljard euro en stelt in Nederland circa 2.300 mensen te werk. In het buitenland zijn 5.700 personeelsleden actief, verspreid over zestien werven.

Met de joint venture wil Nakilat diversifiëren in de richting van andere segmenten van de scheepsbouw. De rederij heeft een vloot van 25 LNG-tankers in de vaart en wil dat tegen 2010 uitbreiden tot 54 tankers om het transport van vloeibaar gas vanuit het noorden van Qatar te verzekeren. Maar voor de bouw van kleinere schepen en offshoreplatformen is ze afhankelijk van het buitenland.

Het terrein waarop Damen expertise zal aanleveren, is breed. „Dit kan gaan van megajachten tot patrouilleboten en schepen voor de kustbewakingsdienst”, zegt Dekker. „Maar ook sleepboten, baggerschepen en drijvende offshoreplatformen.” Damen Shipyards verwacht het definitieve contract voor de joint venture – waarin Qatar Gas Transport de meerderheid neemt – voor het einde van dit jaar af te ronden.