Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

China doodt fraudeurs

China heeft gisteren twee zakenmensen ter dood gebracht die door fraude honderden investeerders voor in totaal 88 miljoen euro geld afhandig hebben gemaakt.

De een, een schoonheidspecialiste, beloofde haar investeerders een rendement van meer dan 10 procent op investeringen in schoonheidsinstituten, onroerend goed en mijnen, maar zij gaf het geld uit aan auto’s, huizen en luxe goederen voor zichzelf. De ander beloofde een rendement oplopend tot 108 procent. Van het geld is bijna 30 miljoen euro nog steeds zoek. Met hun gedrag hebben zij de „sociale stabiliteit in het land ernstig beschadigd”, oordeelde het Chinese hooggerechtshof, zo meldde het staatspersbureau Nieuw China.

China voert jaarlijks de meeste executies uit in de wereld. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International bedroeg het aantal executies vorig jaar meer dan 1.700 op een totaal van bijna 2.400 in de gehele wereld. Maar vorige maand zei een lid van het Chinese hooggerechtshof, dat elke doodstraf in China beziet, dat deze veroordeling spaarzamer toegepast moest worden.

De Verenigde Staten legden eerder dit jaar de Amerikaanse megafraudeur Bernard Madoff een gevangenisstraf van 150 jaar op. (AP)