Burgemeester krijgt geen inzicht in het AIVD-verhoorverslag

Den Haag. Korpsbeheerder en burgemeester van Middelburg Koos Schouwenaar krijgt geen inzicht in het verslag van een verhoor dat inlichtingendienst AIVD hem heeft afgenomen. Dat heeft de bestuursrechter in Den Haag gisteren besloten. Het bewuste verhoor had plaats tijdens het onderzoek van de AIVD naar de antecedenten van korpschef Fup Goudswaard. Goudswaard kreeg na het onderzoek geen verklaring van goed gedrag omdat hij chantabel zou zijn. Omdat Goudswaard buitenechtelijke relaties had verzwegen, was hij volgens de rechter inderdaad chantabel. Het ging om buitenechtelijke relaties en seksuele contacten met vrouwen die veelal ook bij de politie werkten als ondergeschikten. De AIVD had geconcludeerd dat de korpschef daarmee in een kwetsbare positie kwam, ook omdat sprake was van een gedragspatroon.