Bergers brengen goud boven water

Het Schiedamse bergingsbedrijf Mammoet Salvage heeft een miljoenenvracht geborgen voor de kust van Argentinië. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. De vracht bestond uit 9.500 kilo goud- en zilverconcentraat, opgeborgen in 473 verzegelde zakken, en heeft naar verluidt een waarde van 15 miljoen euro.

Het geborgen schip, de Portal Mist, kwam op 16 januari in zwaar weer terecht, op ongeveer 60 kilometer uit de kust. De bemanning kon op tijd gered worden, maar het schip zonk naar de tachtig meter diepe bodem. De eindbestemming was Chili, vanwaar de lading naar Zwitserland gevlogen zou worden. Het goud en zilver zal nu alsnog naar Zwitserland gaan.

De Britse verzekeraar Lloyd’s was verantwoordelijk voor de lading en huurde Mammoet in. Het bedrijf heeft onder andere naam gemaakt met de berging van de Russische nucleaire onderzeeër Koersk in 2001.

Volgens bronnen van de Chileense krant Santiago Times is niet de complete vracht geborgen. Er waren meerdere eigenaren van de lading. Een van hen zegt in de krant dat een krat met verzegelde zakken in de oceaan is gevallen. Een andere bron zegt dat 10 procent van de lading vermist is geraakt. Bergingsbedrijf Mammoet stelt dat de complete lading op het droge is gebracht. Verzekeraar Lloyd’s heeft zich niet met de berging beziggehouden en doet er geen uitspraken over.