Bemiddeling van Bill Clinton in N-Korea na weken van diplomatie

Los Angeles. Gisteren zijn de twee Amerikaanse journalisten die dinsdag zijn vrijgelaten in Noord-Korea aangekomen in de Verenigde Staten. Zij waren in maart opgepakt tijdens een reportagereis aan de grens van Noord-Korea. Hun vrijlating geschiedde na bemiddeling van de Amerikaanse ex-president Bill Clinton. Volgens Amerikaanse media gingen aan de vrijlating weken van stille diplomatie vooraf. Deze gesprekken verliepen via de Noord-Koreaanse afvaardiging bij de Verenigde Naties, meldde Foreign Policy op zijn blog The Cable. De Noord-Koreanen eisten in de onderhandelingen een gezant met groot aanzien. ”Ze wilden iemand met wie Kim Jong-il op zijn eigen niveau kon spreken”, aldus oud-diplomaat Donald Gross tegen het blog. Prominent senator John Kerry en gouverneur en ex-topdiplomaat Bill Richardson zouden zijn afgewezen, evenals Al Gore. Ook werd onderhandeld over welke status de missie zou krijgen. Uiteindelijk noemden de VS die `humanitair`. ”De deal was al gesloten voor hij (Clinton, red.) op het vliegtuig stapte. Anders was hij nooit gegaan”, aldus een betrokken diplomaat.