Amerikaanse burgers bespreken stimuleringsprojecten

Wat gebeurt er eigenlijk met de honderden miljarden dollars die Obama in de economie heeft gepompt? De website ProRepbulica.org claimt bijna alle contracten, subsidies en leningen van het stimuleringsprogramma in kaart gebracht te hebben.

Per staat of county kunnen burgers nu de projecten inzien en de gelden die daarmee gemoeid zijn. Additionele informatie bestaat uit het gemiddelde inkomen per huishouden, een armoede- en werkloosheidscijfer. De website noemt de applicatie ‘The Recovery Tracker‘.

Veel cijfers en diagrammen dus. Leuker is de website Stimuluswatch.org. Daar winden burgers zich op over de bouw van parkeergarages terwijl de huidige nog leegstaan en het herstel van wegen die niet kapot zijn. Het argument ‘als het maar banen oplevert’ wordt dus niet door iedereen gedeeld. De centrale vraag die aan de burgers wordt gesteld, luidt: “Is this project critical?”

Een voorbeeld. 77 procent van de 88 respondenten vindt het herstel van een aantal wegen en straten in Lewiston, Maine niet nodig. “Vijfentwintig banen voor $8.375.700,- is meer dan $300.000,- per baan”, rekent Cindy uit. Ze neemt aan dat er dan wel heel veel aan de strijkstok blijft hangen. “Wat is de winst voor het bouwbedrijf?”

Ook de aanleg van twee hondenparken, ter waarde van 50.000 dollar, kan op kritiek rekenen. Burger Mardy Sitzer is een van de weinigen die het project verdedigt. Volgens haar is het een investering in de gemeenschap. “Ik hoop dat je niet stemt”, werpt een ander tegen. “Laat de hond maar in het bos uit.”

David gaat helemaal los op het community-argument van Mardy. “Hier een tip: loop naar de buren, klop aan en als iemand antwoordt introduceer je jezelf. Idioot!” Davids belastingmoraal heeft een grote deuk opgelopen. “Geef mij die vijftigduizend, en ik beloof je: mijn honden zullen in mijn eigen tuin poepen. Ik betaal nooit meer belasting. (..) Waarom is dit noodzakelijk voor de economie?”

Iemand ook Nederlandse voorbeelden, en kritiek daarop?