Afboeking op MySpace

Het Amerikaanse mediaconcern News Corp van Rupert Murdoch heeft het afgelopen kwartaal 425 miljoen dollar (295 miljoen euro) afgeschreven op met name zijn socialenetwerksite MySpace. Het bedrijfsonderdeel waartoe MySpace behoort, leed in het vierde kwartaal van het boekjaar 2008/2009 een verlies van 136 miljoen dollar. De advertentie-inkomsten op de site daalden en MySpace maakte aanloopkosten bij zijn nieuwe webwinkel voor muziek. De afboeking zorgde mede voor een kwartaalverlies van 203 miljoen dollar. In het vierde kwartaal een jaar eerder boekte News Corp nog een winst van 1,1 miljard dollar. De kwartaalomzet daalde met 11 procent naar 7,67 miljard dollar. Over het gehele gebroken boekjaar haalde News Corp een omzet van 30,4 miljard dollar (een daling van 7,8 procent) en een verlies van 3,4 miljard dollar, tegenover een winst van 5,4 miljard dollar vorig jaar.

Murdoch meldde gisteren bij de presentatie van de cijfers dat hij nog voor zomer 2010 geld wil vragen voor de toegang tot zijn websites. Voor hem heeft de ‘kannibalisering’ van internet op de inkomsten van zijn kranten en tv-stations lang genoeg geduurd. Hij volgt het model van zijn financiële krant The Wall Street Journal, die al langer geld verdient met WSJ.com. News Corp bezit kranten in de VS, Groot-Brittannië en Australië, filmmaatschappij 20th Century Fox en tv-zender Fox News.