Aanslag bermbom kost 21 Afghanen het leven

In de Afghaanse provincie Helmand zijn gisteren 21 bruiloftgangers omgekomen, toen de tractor met aanhanger die hen vervoerde op een bermbom reed. Het geweld in Afghanistan is de afgelopen weken toegenomen, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 20 augustus. De regering heeft besloten uit veiligheidsoverwegingen op verkiezingsdag al het autoverkeer stil te leggen.

De aanslag in Helmand vond plaats in het district Garmsir, waar Amerikaanse mariniers vorige maand een grote operatie tegen de Talibaan ontketenden. Onder de omgekomen bruiloftgangers zouden vrouwen en kinderen zijn. Volgens een Afghaanse commandant in Helmand was de bermbom het werk van de Talibaan.

De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, de Deen Anders Fogh Rasmussen, ging gisteren, twee dagen na zijn aantreden, al voor een bezoek naar Afghanistan. Op een persconferentie met president Karzai spoorde Rasmussen de Afghanen aan niet te buigen voor de bedreigingen en het geweld van de Talibaan.

De NAVO-chef verzekerde Karzai en de Afghaanse bevolking dat het bondgenootschap in Afghanistan zal blijven „zolang als nodig is om onze klus af te maken”. „Mijn maatstaf voor succes is dat we de verantwoordelijkheid voor de veiligheid geleidelijk kunnen overdragen aan de Afghanen zelf.” Maandag in Brussel had hij gezegd dat de Afghanen binnen vier jaar de eerste verantwoordelijkheid voor hun veiligheid moeten dragen.

Rasmussen zei gisteren in Kabul ook dat de NAVO vastbesloten is om het aantal burgerslachtoffers bij operaties van het bondgenootschap tot een minimum te beperken. Juist gisteren waren bij een luchtaanval op een dorp ten zuiden van de stad Kandahar in alle vroegte een man en drie kinderen omgekomen. Rasmussen ging niet op dat specifieke geval in. Wel sprak hij van „een drastische afname in het aantal burgerslachtoffers” door maatregelen die genomen zijn door de nieuwe bevelhebber van de NAVO- en andere westerse troepen in Afghanistan, generaal Stanley McCrystal.

Volgens een kaart van de Afghaanse regering, die gisteren is uitgelekt via het persbureau Reuters, is bijna het helft van het land ofwel onder hoog risico van aanvallen door de Talibaan ofwel onder controle van de opstandelingen. De kaart is opgesteld in april van dit jaar, vóór de recente toename van geweld. In het noorden is het risico volgens de kaart laag of matig, in het zuiden hoog. (AP, AFP, Reuters)

Kaart Talibaan-dreiging via nrc.nl/buitenland