8 rampenvakanties in films

1 Don’t drink the water (Howard Morris) 1969De vakantie van de familie Hollander wordt onderbroken, wanneer hun vliegtuig een noodlanding moet maken in Bulgarije. Ze verlaten het vliegtuig om foto’s te maken, en worden prompt verdacht van spionage. Achtervolgd door Bulgaarse soldaten, zoeken ze onderdak in de Amerikaanse ambassade.

2 Antropophagus (Joe D’Amato) 1980

Een jonge vrouw komt samen met een groep Amerikaanse toeristen terecht in een verlaten dorp op een Grieks eiland. Ze besluiten om te overnachten in één van de huizen omdat hun boot is weggedreven van de haven. Ze komen er snel genoeg achter dat er iets mis is in het huis en dat ze door iemand, of door iets, gestalkt worden.

3 Camping del terrore (Ruggero Deodato) 1986Een groep jongeren arriveert voor een korte vakantie op een verlaten camping waar elf jaar eerder op gruwelijke wijze een echtpaar is vermoord. Enkele uren na de aankomst van de jongelui verschijnt de bloeddorstige moordenaar opnieuw ten tonele.

4 Fatal Vacation (Eric Tsang) 1990Een groep toeristen uit Hongkong gaat op vakantie in de Filippijnen waar al snel hun bus wordt gekaapt door een bende guerilla’s.

5 Funny Games (Michael Haneke) 1997Een echtpaar is met hun zoontje op vakantie in een zomerhuisje. Er wordt op de deur geklopt; twee onbekende mannen voegen zich bij het gezelschap. Hoewel zij in eerste instantie keurige jongens lijken, blijkt al snel dat de familie twee gevaarlijke sadisten in hun huisje heeft toegelaten.

6 Sous les sables (François Ozon) 2006Een gelukkig getrouwd echtpaar is op vakantie in het zuiden van Frankrijk. De man gaat zwemmen in zee, en keert niet meer terug.

7 Babel (Alejandro González Iñárritu) 2006

Twee jongens in Marokko, gewapend met een geweer, gaan er op uit om hun kudde geiten te begeleiden. Onderweg besluiten ze het geweer te testen. Dit heeft desastreuze gevolgen voor onder anderen een Amerikaans toeristenechtpaar dat net voorbij rijdt.

8 A Perfect Getaway (David Twohy) 2009

Rugzaktoeristen trekken op Hawaii de aandacht van psychopaten. Niet alle reisleiders zijn zo behulpzaam als ze lijken.

De rubriek ‘de lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding van vandaag: het faillissement van een organisatie voor Turkijereizen.