Vrouwen zijn vergeten wat sexy maakt

Veel vrouwen denken dat mannen vooral op hun uiterlijke verschijning vallen.

Maar vrouwen die zin hebben in seks en dat laten merken, díé zijn pas sexy.

Vrouwen zijn vergeten wat sexy maakt. Illustratie Bas van der Schot Schot, Bas van der

De afgelopen tien jaar is plastische chirurgie dusdanig ingeburgerd in dit land dat je huisvrouwen tegenwoordig in de rij voor de kassa zonder schaamte over de laatste liposuctie hoort verhalen. Elke Nederlandse tiener kent het woord ‘botox’ en wie zijn schaamlippen wil laten verfraaien ‘moet dat toch lekker zelf weten?’

De populariteit van plastische chirurgie tekent een cultuur die steeds oppervlakkiger wordt, gedeeltelijk als gevolg van de klinkende overwinning van het beeld op het (gedrukte) woord. Het is niet zozeer de leugen die in Nederland op de troon zit, maar de schijn. Wat iets werkelijk is, doet er steeds minder toe. Waar het om draait is hoe iets er op het eerste gezicht uit ziet. Geen wonder dat vrouwen zijn vergeten wat hen écht aantrekkelijk maakt.

Ik voelde laatst de armen van een 17-jarig meisje. Ze waren slank en toch krachtig: de huid soepel, geen grammetje vet – zo anders dan de vrouwen die ik de afgelopen tien jaar heb aangeraakt. Esthetisch gezien waren de armen van de 17-jarige in alle opzichten mooier dan die van de vrouwen die ik de laatste jaren heb liefgehad. Maar ze waren niet opwindend. Het zou me niet verbazen als het meisje nog maagd was. Ze kon geen begeerte opwekken omdat de hare nog niet was ontwaakt.

Veel vrouwen denken dat mannen vooral op hun uiterlijk vallen, maar daarin vergissen ze zich. De meesten van ons zijn toch een stuk diepzinniger dan ‘skin deep’. We vallen vooral op de uitstraling en het gedrag van een vrouw. Nog een voorbeeld. Jaren geleden had ik een supermooie vriendin. Ze was lang – een fotomodel van Indonesische afkomst – mysterieus en kleedde zich elegant. Toch, zei mijn beste vriend aarzelend nadat het uit was, had hij haar niet echt aantrekkelijk gevonden. Hij haastte eraan toe te voegen dat ze echt erg mooi was. Op dat moment hoefde hij mijn mannelijk ego niet meer te strelen, want ik was van haar betovering verlost en begreep wat hij bedoelde. Ze was geestelijk ‘droog’, niet sensueel en ze had geen gevoel voor humor. Ze leefde niet. De seks was een aaneenschakeling van handelingen geweest.

Veel mannen – en ook vrouwen – identificeren een mooi uiterlijk met een ‘mooi’ innerlijk. Een vrouw houdt zich voor de gek als ze denkt dat haar man weer naar haar zal omkijken als ze siliconenkussentjes in haar borsten laat implanteren. De vrouw voelt zich misschien sexyer, maar daar staat het verlies aan gevoel in de borsten tegenover. Gevolg: minder opwinding in bed voor de vrouw – en daarom ook voor de man.

Het misverstand dat mooi van buiten duidt op mooi van binnen, wordt versterkt door de beeldcultuur waarin onze samenleving zozeer is ondergedompeld dat we ons er niet eens meer bewust van zijn. In talloze films en – waarschijnlijk belangrijker – reclames, wordt begeerte ‘verklaard’ door uiterlijke schoonheid. Regisseurs doen niets anders dan gebruikmaken van de sterke eigenschappen van hun medium, maar doordat de kijkers hieraan talloze malen per dag worden blootgesteld, leggen ze op den duur onbewust een één-op-één-relatie tussen schoonheid en begeerlijk zijn. Op het scherm lijkt het zo eenvoudig; je bent mooi en dus vallen mannen op je. Maar er spelen zoveel meer dingen mee, zeker op de lange termijn.

Dus wat maakt vrouwen aantrekkelijk? Zelfbewustzijn, het tonen van hun emoties, oprechte aandacht voor hun man, toewijding. Vrouwen die zin hebben in seks en dat laten merken, díé zijn sexy. Hun plezier wekt dat van de man op.

Tijdens een zomernacht liep ik eens door het centrum van mijn geboortedorp naar huis. Vanuit een openstaand raam op de eerste verdieping klonk het gekreun van een vrouw die langzaam haar hoogtepunt bereikte. Het is het mooiste geluid dat er is: authentiek en emotioneel. Het komt vanuit de diepte. Hoe lelijk die vrouw misschien ook was, als ik haar ooit tegenkom zal ik proberen haar te versieren, omdat ze zo heerlijk genoot van seks. Het meest opwindende aan seks is de opwinding in de ogen van de ander.

Vrouwen die zich ongemakkelijk voelen vanwege een vetkwabbetje, rimpeltjes rond de ogen en de mond en al die andere kleine tekenen van ouderdom, kunnen zich minder goed ontspannen in bed en zijn daardoor minder opwindende bedpartners. Die rimpeltjes weg laten spuiten is een schijnoplossing. Veruit het slimste dat vrouwen die ouder worden kunnen doen is met voeding en beweging hun gezondheid op peil te houden. Gezonde vrouwen hebben meer zin in seks en hun begeerte steekt die van de man aan.

Tabe Bergman (1975) is journalist en promoveert in de massacommunicatie aan de Universiteit van Illinois.