Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Minister Ter Horst maakte als stagiaire een reportage over het toenemend geweld tegen hulpverleners. De oorzaken van en de gevolgen voor de massale bijensterfte worden aangekaart door een imker, een natuurbeheerder en een wetenschapper. En Tourwinnaar Alberto Contador fietst het Criterium van Surhuisterveen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Een groot aantal bedrijven wil investeren in windmolenparken in zee, mits de overheid daaraan meebetaalt. Maar van de 77 bouwaanvragen werden er onlangs slechts 9 gehonoreerd. Wat moet er gebeuren om de windenergie op grote schaal van de grond te krijgen?Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Een reportage uit België over de drie recente geslaagde vluchtacties van criminelen. En in de serie over de grenzen van het voormalige IJzeren Gordijn een gesprek met Annemarie Reffert, de vrouw die op de avond van 9 november 1989 waarschijnlijk als eerste DDR-burger ongehinderd bij de grenspost Helmstedt-Marienborn de grens naar de Bondsrepubliek passeerde. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

On Air. In Lounge 2 op Schiphol praat Harm Edens vanavond met de Surinaamse reggae-artiest Damaru. Zijn single Mi Rowsu, twee jaar geleden in eigen land al een hit, staat nu bovenaan de Nederlandse hitparade. Verder: Alex Oosterwijk, politiek adviseur van BuZa, keerde onlangs terug van zes maanden Kamp Holland in Afghanistan. En Lauren Verster is net terug uit Calais waar zij een reportage maakte over de vele illegale migranten die daar verblijven. Ned.3, 19.30-20.20u.

documentaire

Future Express. In de serie documentaires die hij maakte over zijn treinreizen door zes continenten trekt Rob Hof vandaag door Australië. Ned.2, 20.50-21.30u.

Disaster on K2. Op 1 augustus 2008 probeerde een aantal teams van bergbeklimmers de top van de K2 te bereiken. Die dag stierven zeven mensen op de berg die bekendstaat als een van de moeilijkste ter wereld. Een van de overlevers was Wilco van Rooijen. Na het bereiken van de top kon hij zijn weg terug niet meer vinden doordat de klimtouwen die zijn route omhoog markeerden door een lawine waren weggeslagen. Van Rooijen dwaalde 30 uur rond op meer dan 8000 meter hoogte, maar overleefde en schreef een boek over de expeditie.Discovery Channel, 21.00-22.00u.

The Consultation. Film van Hélène de Crécy uit 2007 wordt gedragen door huisarts Luc Périno. De camera staat in zijn spreekkamer in Lyon en registreert de klachten van zijn patiënten, die vaker van sociale en psychologische aard lijken dan puur fysiek. „De huisartsenpraktijk is een trechter voor alle sociale problemen”, zegt Périno er zelf over.Ned. 2, 23.35-1.15u.

cultuur

The culture show. Presentator Lauren Laverne praat met regisseur Pedro Almodóvar en hoofdrolspeelster Penelope Cruz over Los abrazos rotos, hun nieuwe film die deze weken in Europa wordt uitgebracht; en met Alex Turner van de Arctic Monkeys over hun nieuwe album The Humbug. Verder een interview met regisseur Sam Mendes (o.a. American Beauty) over Shakespeares Wintersprookje en Tsjechovs Kersentuin, die hij afgelopen seizoen in Londen regisseerde. En een recensie van het Serpentine Pavilion 2009 van de Japanse architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa.BBC 2, 20.00-20.50u.

amusement

De vloer op. Bekende acteurs improviseren met moderne dilemma’s. Peter Blok is advocaat en staat op het schoolplein om zijn zoontje op te halen. Een cliënt, topcrimineel Pierre Bokma, staat daar ook, om zijn eigen zoon op te halen. Peters zoon wordt geweldig gepest door die van Pierre en Peter spreekt hem daarop aan. Ook een scène met Stefan de Walle als man met een dubbele persoonlijkheid en Eva van der Gucht als zijn aanvankelijk nietsvermoedende vrouw; en eentje waarin Saskia Temmink een cheffin is die haar ondergeschikte en minnaar Sanne den Hartogh moet ontslaan.Ned.2, 21.30-22.00u.

radio

In concert: Beyond. Liveopname van concert door de New Yorkse groep Mostly Other People Do The Killing, gegeven op 29 mei in het Bimhuis. De vierkoppige groep (trompet, sax, bas, drums) noemt zelf als invloeden Sex Mob en het ICP Orchestra.Radio 6, 22.02-23.59u.