Verkoop auto's schiet omhoog

De sloopregeling in Duitsland is een succes. In de eerste zeven maanden van het jaar verkochten autodealers in Duitsland 2,4 miljoen auto’s, 27 procent meer dan in dezelfde periode in 2008. Dat meldde de Duitse brancheorganisatie VDA gisteren. De groei is vooral te danken aan de slooppremie. Duitsers krijgen 2.500 euro premie bij inlevering van een oude auto.

Ook in de VS is de sloopregeling een groot succes. Vorige week stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met het uittrekken van 2 miljard dollar extra voor de regeling, waarbij Amerikanen tot 4.500 dollar (3.100 euro) terugkrijgen als ze hun oude auto inruilen voor een nieuwe, zuinige auto. De oorspronkelijk beschikbaar gestelde 1 miljard dollar was binnen een week op. De Senaat moet nog stemmen over de verhoging van het budget.

In Nederland is het effect van de sloopregeling op de verkoop van auto’s beperkt. Gerekend over de eerste zeven maanden van het jaar zijn volgens brancheverenigingen RAI en Bovag 255.000 nieuwe personenauto’s geregistreerd, een daling van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Bij de aankoop van circa 6.000 nieuwe auto’s werd gebruikgemaakt van de sloopregeling, die vooral voor de occasionmarkt bedoeld is. Nederlanders krijgen 1.000 euro premie voor hun oude auto. In totaal maakten 24.000 autokopers gebruik van de sloopregeling, het merendeel bij de aankoop van de een tweedehands auto. Van de 85 miljoen euro die was gereserveerd voor de Nationale Sloopregeling is 23,5 miljoen euro nu gebruikt. Paul Molenaar van brancheclub Auto Recycling Nederland: „Als je dat afzet tegen zo’n 1 miljoen occasiontransacties per jaar is het effect beperkt.”