UEFA bezorgd over koopwoede van Real en City

Terwijl de Europese voetbalunie zijn bezorgdheid uitspreekt over de hoge investeringen in nieuwe spelers van sommige clubs, heeft Real Madrid zich versterkt met Liverpool-speler Xabi Alonso. De Spaanse international is de zesde grote aankoop van de Madrilenen, die inmiddels zo’n 235 miljoen euro in een nieuw elftal hebben gepompt. Naast Alonso kwamen de Portugees Cristiano Ronaldo, de Braziliaan Kaka, de Fransman Karim Benzema en de Spanjaarden Raul Albiol en Alvaro Arbeola.

Behalve Real Madrid vertoont ook Manchester City koopwoede op de transfermarkt. De club uit de Premier League, in handen van sjeik Mansour bin Zayed al-Nahyan uit Abu Dhabi, gaf in deze transferperiode ongeveer 117 miljoen euro uit aan Carlos Tevez, Roque Santa Cruz, Gareth Barry, Emmanuel Adebayor en Kolo Touré. „Het zijn verrassend hoge bedragen in een tijd van recessie”, zei David Taylor, de secretaris-generaal van de UEFA, in een interview met de Britse tv-zender BBC. „Het brengt de markt een beetje uit zijn evenwicht. En dat geeft ons in de huidige economische crisis geen goed gevoel.”

Eerder uitte ook UEFA-voorzitter Michel Platini zijn ongerustheid over de wijze waarop ook clubs als Manchester United, Chelsea en Liverpool zich versterken. Hij sprak over „financiële doping”. Taylor wijst op het gevaar dat clubs diep in de schulden raken, wanneer hun geldschieters zich terugtrekken. Als voorbeeld noemt hij Leeds United dat inmiddels is afgedaald naar de Engelse derde divisie. Recent is ook Newcastle United (Championship) in de problemen gekomen omdat eigenaar Mike Ashley er niet in slaagt de club, waarin hij 287 miljoen euro investeerde, te verkopen. Newcastle heeft momenteel geen hoofdtrainer en geen geld om spelers te kopen.

Dit in tegenstelling tot Real Madrid dat voor het evenwicht op het middenveld Xabi Alonso (27) aantrok. De afgelopen dagen bemoeide Liverpool-trainer Rafael Benitez zich nadrukkelijk met het geflirt van Real Madrid naar Alonso. De Spaanse trainer van de ‘Reds’ wilde de hoofdprijs voor zijn middenvelder en lijkt die ook gekregen te hebben. Liverpool zou naar schatting zo’n 35 miljoen euro hebben ontvangen. Jorge Valdano, technisch directeur van Real, heeft aangekondigd dat de kooplust van zijn club nu ten einde is. De Madrilenen gaan zich concentreren op het afstoten van spelers als Klaas Jan Huntelaar.