Tien films met robots

1 Metropolis (Fritz Lang, 1927) Duizelingwekkend toekomstvisioen van een stad waar de mensen boven de grond steenrijk worden van de inspanningen die arbeiders onder de grond moeten leveren. Een robot met het uiterlijk van een vrouw brengt de arbeiders in opstand.

22001: a Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)Supercomputer HAL 9000 speelt de eigenlijke hoofdrol op ruimteschip Discovery One in deze wijsgerige fantasie over de oorsprong van ruimte en tijd. Hij is als enige aan boord op de hoogte van de reden van de reis.

3Star Wars(6 episodes: 1977-2005)Vaste hoofdrolspelers in een fictief melkwegstelsel zijn de goudkleurige robot C3PO die 6 miljoen verschillende talen spreekt en R2D2 die reparaties aan de buitenkant van een vliegend ruimteschip kan uitvoeren.

4 Battlestar Galactica (Richard A. Colla, 1978)Tv-serie over een ruimteschip op weg naar de aarde kampt met altijd aanvallende mensen hatende Cylons.

5 Terminator (James Cameron, 1984)Klassieke sciencefiction film met Arnold Schwarzenegger als boosaardige en onverwoestbare cyborg ofwel Terminator. De basis van het verhaal is de strijd om de heerschappij over de aarde tussen mens en machine.

6RoboCop (Paul Verhoeven, 1987)De politieagent Murphy (Peter Weller) wordt door bankrover vermoord. Na die moord wordt hij weer in elkaar gezet en moet hij als Robocop de straten van Detroit schoonvegen.

7 Artificial Intelligence: A.I. (Steven Spielberg, 2001) De ouders van een zieke jongen kopen robotjongen David (Haley Joel Osment), als troost. Als de zoon weer beter is, wordt het robotjongetje afgedankt. Hij wil net als Pinokkio zo graag een ‘echt jongetje’ worden.

8I, Robot (Alex Proyas, 2004)Agent Will Smith jaagt in 2035 op zelfdenkende en zelfs criminele robots die de wereld willen beheersen.

9 Transformers (Michael Bay, 2007)Transformers zijn buitenaardse robots die kunnen transformeren van robotmode naar een minder opvallende vorm zoals een voertuig, dier of machine.

10 WALL-E (Andrew Stanton, 2008) WALL-E is een vuilnisrobotje, dat op aarde is achtergelaten om de rotzooi op te ruimen. Hij wordt verliefd op supersonische robot Eve.

De rubriek de lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding: de liefde voor een robotdino kan gelukkig maken.