Spanningen in Georgië lopen op

Russische troepen in Zuid-Ossetië zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht na een aantal gemelde schietincidenten tussen Georgiërs en Zuid-Osseten. Het is de verwachte opmaat naar de eerste verjaardag van de oorlog tussen Rusland en Georgië augustus vorig jaar.

Volgens waarnemers gebruiken beide partijen die verjaardag om elkaar politiek zwart te maken.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het besluit om de troepen te alarmeren een antwoord op Georgische ‘provocaties’. „Het belangrijkste is nu om escalatie te voorkomen en niet toe te staan dat schermutselingen uitgroeien tot grotere botsingen.”

Volgens Rusland zijn dorpen in Zuid-Ossetië eerder deze week geraakt door Georgisch mortiervuur. Georgië spreekt die beschuldigingen tegen en zegt dat de Russen grensposten hebben verplaatst op Georgisch grondgebied. Waarnemers van de Europese Unie hebben geen incidenten waargenomen. Zij krijgen van de Russen geen toestemming de enclaves binnen te gaan.

De Georgische president Michail Saakasjvili zei op de Franse radio dat het risico op een nieuw conflict bestaat omdat Rusland de spanning opvoert. Georgië is niet uit op een nieuwe confrontatie, zei Saakasjvili, die vorige week de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op bezoek kreeg. Volgens waarnemers heeft Biden Saakasjvili binnenskamers gewaarschuwd voor roekeloos gedrag.

Georgië heeft de VS voor dit jaar 16 miljoen dollar aan militaire steun gevraagd, voor training en technische steun. „Washington speelt een hoofdrol in de herbewapening van de Georgische militaire machine”, waarschuwde een hoge functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. „Het zou in het belang zijn van de democratie in Georgië om elke bewapening te weigeren.”

Vrijdag is het een jaar geleden dat een oorlog uitbrak tussen Rusland en Georgië om de twee separatistische enclaves Abchazië en Zuid-Ossetië, die inmiddels de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen. Het was de eerste keer na het einde van de Koude Oorlog dat het Russische leger buiten de grens opereerde. (AP, AFP, BBC)