Sotheby's maakt winst

Voor het eerst in een jaar heeft veilinghuis Sotheby’s afgelopen kwartaal winst gemaakt, maar de omzet daalde meer dan verwacht met 87 procent. Financieel directeur William Sheridan verwacht dat de kunstmarkt zich nu zal stabiliseren. „Tenzij er buiten de markt iets gebeurt waar we nu nog geen weet van hebben.”

Eind juli maakt Christie’s bekend dat de omzet in het eerste half jaar met 35 procent was gedaald. Sotheby’s zag de winst per aandeel dalen tot 0,18 dollar. Omdat analisten een hogere winst hadden verwacht, daalden de koersen van Sotheby’s op de New Yorkse beurs gisteren met 0,73 dollar tot 14,99 dollar. Nog altijd flink boven het dieptepunt, maar wel ver onder het niveau van voor de crisis toen de aandelen meer dan 50 dollar kostten.

Voor Sotheby’s was het goede nieuws dat net als bij Christie’s het percentage verkochte werken op veilingen is gestegen tot 81 procent. Iets dat waarschijnlijk te maken heeft met minder aanbod en kleinere veilingen. Veel verzamelaars willen tegen de huidige marktprijzen geen afstand van hun bezit doen.

Sotheby’s heeft maatregelen genomen om de kosten te beperken. In Nederland is het personeelsbestand gedecimeerd en het aantal veilingen teruggebracht tot enkele per jaar. Wereldwijd zijn de bedrijfskosten met 39 procent verminderd. (Bloomberg)