Sjeik geschorst om doping

Sjeik Mohammed ben Rashid al-Maktoum van Dubai is voor zes maanden geschorst door de internationale federatie voor de paardensport FEI, waarvan zijn echtgenote, prinses Haya van Jordanië, voorzitter is. Bij het paard dat de heerser van het emiraat aan de Perzische Golf bereed, is begin dit jaar tot tweemaal toe Guanabenz aangetroffen, een verboden bloeddrukverlagend middel.

Dat blijkt uit het vonnis dat de FEI op 31 juli uitsprak en intussen op haar website heeft gepubliceerd. De federatie heeft ook de trainer van het paard gestraft. Hij werd voor twaalf maanden geschorst, omdat hij heeft toegegeven dat hij het middel aan de hengst Tannah heeft toegediend.

De sjeik is een vooraanstaand figuur in de paardensport. Hij is eigenaar van honderden volbloeden en tal van fokkerijen, in onder meer Ierland, Frankrijk, Australië en de VS. Ook organiseert hij in zijn eigen land de duurste paardenraces ter wereld, de Dubai World Cup, met ruim vier miljoen euro aan prijzengeld.

Met Tannah reed de sjeik in januari en februari dit jaar uithoudingsraces, wedstrijden over 120 kilometer in respectievelijk Bahrein en Dubai. De raadsman van de sjeik voerde aan dat zijn cliënt het paard pas enkele minuten voor de start had gezien en aan de verzorgers had gevraagd of het dier in orde was. Als hij had geweten dat het paard dit middel was toegediend, zei de advocaat, had hij er nooit op gereden.

De sjeik voerde ook aan dat zijn sociale status en hoge functie een intensieve bemoeienis met de verzorging van paarden onmogelijk maken. In het vonnis schrijft de FEI dat van de sjeik niet kan worden verwacht dat hij in de stallen werkt, maar dat hij wel verantwoordelijk is voor de organisatie van de verzorging, zoals hij dat is voor het bestuur van zijn emiraat.