SEC wil Amerikaanse flitshandel beëindigen

De Amerikaanse beurstoezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), wil de razendsnelle elektronische handelsmethode bekend als ‘flash trading’ aan banden leggen. Bij deze manier van handelen ontvangt een klein aantal partijen beursinformatie tot maximaal een halve seconde eerder dan de rest van de markt.

Het hoofd van de SEC, Mary Schapiro, heeft gisteren gezegd dat de SEC een methode zoekt om snel een eind te maken aan de ongelijkheid die wordt veroorzaakt door de flitshandel. Informatie over de bied- en de vraagprijs van aandelen zou voor alle beurshandelaren op het zelfde moment beschikbaar moeten zijn.

Toegang tot de flitshandel is te koop bij een aantal Amerikaanse beursplatformen. Zij geven hun deelnemers inzicht in de ontwikkeling van de prijs van een aandeel voordat anderen marktpartijen die informatie krijgen.

Zodra de flash traders zien dat de biedprijs snel oploopt – wat de rest van de markt op dat moment nog niet kan weten – kopen ze het aandeel, om het vaak binnen een fractie van een seconde weer te verkopen. Eén cent winst per aandeel is al lucratief wegens de grote volumes waarmee wordt gehandeld.