Renner Flecha weg, 'Vino' is terug

Juan Antonio Flecha (31) heeft na vier dienstjaren besloten de Rabobank-wielerploeg te verlaten. Volgens het Nederlandse team maakt de Spaanse wielrenner in september bekend naar welke ploeg hij overstapt. Flecha wordt in verband gebracht met de nieuwe Britse formatie Team Sky.

Flecha heeft de leiding van de Raboploeg aangegeven een nieuwe uitdaging te zoeken. „Ik voelde me goed bij de ploeg. Nooit eerder heb ik zo lang bij een team gezeten. Het was altijd een optie om bij Rabobank te blijven. Ze hebben me ook echt een goed bod gedaan om er nog twee jaar aan vast te plakken. De enige reden waarom ik wegga, is om een nieuwe uitdaging aan te gaan”, zegt de klassiekerspecialist op de website van de wielerploeg over zijn besluit.

Flecha behoort in het peloton tot de aanvallers. In 2003 won hij een etappe in de Ronde van Frankrijk, in 2004 het Kampioenschap van Zürich. In 2006 stapte hij over naar de Rabo-wielerploeg. Grote zeges behaalde hij niet voor de Nederlandse formatie. Hij werd in Nederlandse dienst wel tweede in de kasseienklassieker Parijs-Roubaix (2007) en derde in de Ronde van Vlaanderen (2008).

In de Franse plaats Castillon-la-Bataille heeft de Kazachstaanse renner Aleksandr Vinokoerov gisteren zijn rentree gemaakt, na een schorsing van twee jaar wegens bloeddoping in de Tour de France van 2007. In een sponsorloos shirt met de tekst ‘Vino for ever’ deed hij mee aan een criterium over 45 kilometer in de kleine Franse plaats. „Ik ben fit. Ik moet de snelheid nog even vinden, maar dat zal niet lang duren”, zei de 35-jarige renner. „Het is een uniek gevoel weer een startnummer te hebben. Het is alsof ik terugkeer in de familie.” Vinokoerov gaf aan dat hij over een kleine week voor Astana aan de start staat in de Tour de l’Ain. Die begint op 9 augustus. „Normaal gesproken rijd ik daar voor Astana”, verklaarde de Kazach. Hij kwam ook uit voor Astana, dat met geld uit Kazachstan wordt gefinancierd, toen hij in de Tour van 2007 positief werd bevonden.

Vinokoerov zei dat hij hij hoopt dat Tourwinnaar Alberto Contador voor Astana behouden blijft. De Spanjaard heeft al aangegeven weg te willen bij de ploeg. „Het doel is een team te bouwen rond Alberto. Ik wil voor hem werken, maar de beslissing is aan hem.”

Contador won gisteren een criterium in Surhuisterveen, een dag nadat hij in Roosendaal in de sprint was verslagen door de Brit Mark Cavendish. (ANP)