Regering kijkt naar steekpenningenzaak Nederlandse tanks

Rotterdam. De regering gaat bij de Chileense autoriteiten na of de aantijging dat defensiebedrijf RDM steekpenningen heeft betaald voor de verkoop van Nederlandse tanks, aanleiding is om het Openbaar Ministerie in te schakelen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gisteren gezegd. Aanleiding is het bericht dat twee gepensioneerde Chileense topmilitairen worden vervolgd in verband met de aankoop van Nederlandse Leopard-tanks in 1998. Ze worden verdacht van het aannemen van smeergeld. De corruptie kwam aan het licht tijdens een onderzoek dat in 2004 gestart werd naar de herkomst van het fortuin van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet. In de transactie werden 202 Nederlandse tanks via het defensiebedrijf RDM van Joep van den Nieuwenhuyzen verkocht aan Chili voor 63 miljoen dollar. RDM heeft in 2005 bekendgemaakt dat het 1,6 miljoen dollar had gestort op de rekening van een stichting van een advocaat van Pinochet. Beide verdachten zouden 600.000 dollar hiervan als provisie in eigen zak hebben gestoken. In 2005 en 2006 verschenen ook al dergelijke berichten over smeergeld, maar toen was volgens toenmalig staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) geen aanleiding voor strafrechtelijk onderzoek. In het Radio 1 Journaal gaf toenmalig minister Joris Voorhoeve (VVD, Defensie) aan dat de zaak wel onderzocht moet worden.