Prinselijk echtpaar daagt AP om foto's vakantie

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben een kort geding aangespannen tegen het Amerikaanse persbureau AP. Het kort geding dient vrijdag 14 augustus.

AP heeft vier foto’s verspreid van het prinselijk paar en prinses Amalia die aan het skiën zijn tijdens hun vakantie in Argentinië. In het kort geding eisen Willem-Alexander en Máxima dat het persbureau de foto’s uit de databank verwijdert en toezegt niet opnieuw foto’s te verspreiden die zijn gemaakt als de prins en de prinses niet in functie zijn.

Vorige week donderdag heeft de advocaat van het echtpaar per aangetekende brief een sommatie gestuurd naar verschillende media die de vakantiefoto’s hadden gepubliceerd. Het AD, Trouw, persbureau GPD en Ilse Media, eigenaar van nu.nl, beloofden vervolgens binnen een etmaal allemaal, zoals werd geëist, dat ze dergelijke foto’s niet meer zouden plaatsen.

Publicatie van de foto’s is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) een schending van de zogenoemde mediacode, een afspraak waar de meeste Nederlandse media zich aan houden. Die houdt in dat alleen foto’s worden gepubliceerd van prins Willem-Alexander en prinses Máxima ‘in functie’. In ruil daarvoor poseren de prins, de prinses en hun kinderen op geregisseerde ‘persmomenten’, zoals vorige maand op het Wassenaarse strand.

Alleen persbureau AP, dat wereldwijd opereert, reageerde niet op de brief van de RVD. De brief was verkeerd terechtgekomen, zegt AP – bij de klachtenafdeling. Daardoor is de brief eergisteren pas in behandeling genomen, zegt Arthur Max, bureauchef van het AP-kantoor in Amsterdam. Het Amerikaanse persbureau heeft om bedenktijd gevraagd. De juridische afdeling in de Verenigde Staten buigt zich over de kwestie.

Die bedenktijd is AP gegund, zegt de RVD: „Er is altijd tijd om op de zaak terug te komen. We willen dat AP erkent dat het de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis heeft geschonden. Ook willen we weten hoe ze in de toekomst zullen handelen. Ze moeten de foto’s uit de databank verwijderen. Als ze dat beloven, wordt het kort geding afgeblazen.”

AP stelt in een persverklaring dat de foto’s van een „respectvolle” afstand zijn gemaakt. „In dit geval zijn de leden van de koninklijke familie publieke figuren in een skioord buiten hun land. AP vindt dat zij het recht heeft hen als zodanig te fotograferen.”

Eén foto is gemaakt door een staffotograaf van AP die toevallig in het skioord aanwezig was, verklaart het persbureau, de andere drie foto’s zijn gemaakt door een plaatselijke fotograaf.