Poolse beboet na kwetsen homoseksuele buurman

Een 44-jarige Poolse vrouw is veroordeeld tot een boete van 15.000 zloty (3.645 euro) wegens het beledigen van een homoseksuele buurman. Ryszard Giersza (25) werd in zijn stadje met stenen en tomaten bekogeld, nadat de vrouw hem in het openbaar voor ‘pedal’ (flikker) had uitgemaakt.

„Iedereen heeft recht op bescherming van eer en privéleven”, oordeelde de rechter, in een uitspraak die door homo-organisaties als een doorbraak wordt gezien. Het is in Polen voor het eerst dat een homoseksueel zo openlijk de strijd is aangegaan na beledigingen.

De ellende voor Giersza begon in februari nadat zijn vriend bij hem was ingetrokken, in Wolina, een stad met vijfduizend inwoners in het noordwesten van Polen. „De flikker heeft een flikker meegebracht”, zei zijn buurvrouw in de buurtwinkel. Deze en daarop volgende beledigingen kwamen des te harder aan, omdat het niet algemeen bekend was dat Giersza homo is. Hij en zijn vriend werden al snel doelwit van scheldpartijen, doodsbedreigingen en geweld. Giersza verloor zijn baan.

Rechter Urszula Chmielewska verdedigde de relatief hoge boete gisteren met de opmerking dat de buurvrouw „de straf moet voelen”. Zij moet niet alleen de schade vergoeden, maar vooral ook haar gedrag veranderen, aldus de rechter. De buurvrouw, die ook voor de proceskosten van ongeveer duizend euro moet opdraaien, verklaarde eerder dat alle getuigen tijdens het proces gelogen hebben. De werkloze vrouw voelt zich niet schuldig en wil beroep aantekenen.

„Ik ben erg blij”, zei Giersza gisteren na afloop van de uitspraak, die hij met tranen in zijn ogen aanhoorde. „Ik ben een normaal mens en wil gewoon rustig met mijn partner leven. Het afgelopen half jaar heeft ons kapot gemaakt. Maar dat ik een proces begonnen ben, heb ik nooit betreurd.”

De Poolse homoactivist Robert Biedron toonde zich opgelucht dat de rechter Giersza niet als een „tweederangsburger” heeft behandeld. „Als een rechter dit niet doet, zal de samenleving dit ooit misschien ook niet meer doen.”