Patten genoemd als opvolger Solana

Rotterdam, 5 aug. - Twee oud-gedienden zijn toegevoegd aan de reeks potentiële kandidaten voor vacante topbanen in de Europese Unie. De Britse zakenkrant Financial Times schoof vandaag de Britse Conservatieve politicus Chris Patten naar voren als nieuwe buitenlandvertegenwoordiger van de EU, als opvolger van de Spanjaard Javier Solana die heeft aangekondigd te vertrekken. Patten (65) was van 1999 tot 2004 Europees commissaris voor buitenlandse betrekkingen en daarvoor de laatste Britse gouverneur van Hongkong. En gisteren noemde de leider van de Groene fractie in het Europees Parlement, Daniël Cohn-Bendit, noemde in het Duitse blad Journal Frankfurt zijn Duitse geestverwant, oud-minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (61), een geschikte kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. De Groenen zijn tegen de benoeming van de enige officiële kandidaat voor deze post, huidig commissievoorzitter José Manuel Barroso. Over de opvulling van beide vacatures wordt dit najaar beslist.