Nederlandse Moslim Partij verlaagt ambities

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal de Nederlandse Moslim Partij (NMP) in niet meer dan tien gemeenten meedoen. Twee maanden geleden mikte de partij nog op „minstens twintig” gemeenten. Dit heeft de voorzitter van de partij, Henny Kreeft, bekendgemaakt. Behalve het bijstellen van zijn ambities, kondigde Kreeft ook het verkiezingsprogramma aan. Na de ramadan, eind september, komt de partij daarmee naar buiten.

Kreeft, een autochtone Nederlander die zich in de jaren negentig tot de islam bekeerde, zal met zijn partij naar een zetel dingen in de gemeente waar hij zelf woont, Noordoostpolder, en in Amsterdam, Almere, Den Haag en Rotterdam. In „een goede vijf andere plaatsen” is hij nog in gesprek met lokale afdelingen. Kreeft was eerder actief voor D66, de LPF en ONS Emmeloord.

De NMP bestaat sinds 2007. De partij is opgericht in samenwerking met voormalig Kamerlid Mohamed Rabbae (GroenLinks). Een van haar belangrijkste doelstellingen is het creëren van een positiever imago van de islam in Nederland. Het bestuur van de partij bestaat uit allochtonen en autochtonen.

Nederland kende al eerder een moslimpartij, Islam-Democraten, die in 2006 werd opgericht en een zetel wist te bemachtigen in de gemeenteraad van Den Haag. Kreeft hoopt ook mee te kunnen doen aan de komende Kamerverkiezingen, die gepland zijn voor mei 2011.